Grupul financiar austriac Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România, ar putea vinde în acest an cel mai mare teren pe care îl deţine în România, după ce a decis să se concentreze doar pe proprietăţile de retail şi birouri.
Fosta platformă industrială Ventilatorul, în suprafaţă de 5,3 hectare, este prospectată deja de mai mulţi investitori activi pe piaţa imobiliară românească, iar anul acesta se aşteaptă finalizarea vânzării terenului, potrivit brokerului care reprezintă vânzătorul în acest proces.
„Investitorii interesaţi de acest teren sunt jucători existenţi pe piaţă. În general, pariem mai mult pe jucătorii consacraţi pentru a face proiecte complexe. E foarte posibil ca anul acesta să încheiem o tranzacţie“, a declarat Mihnea Şerbănescu, directorul general al companiei de consultanţă Cushman & Wakefield Echinox.
Terenul este amplasat chiar lângă viitoarea staţie de metrou Academia Militară, de pe magistrala 5 – aflată acum în construcţie. Planul Urbanistic Zonal pentru acest lot prevede funcţiuni mixte de birouri şi locuinţe, iar brokerul imobiliar îl vede ca pe un echivalent al proiectului Timpuri Noi Square, realizat de Vastint (divizia imobiliară a grupului IKEA) în locul fabricii Timpuri Noi din Bucureşti. Dată fiind similaritatea de suprafaţă şi zonă a celor două terenuri, se poate estima că preţul la care s-ar putea vinde Ventilatorul să fie de circa 30 mil. euro, în contextul în care lotul Timpuri Noi a fost tranzacţionat cu 34 mil. euro.
Faptul că AFI Europe dezvoltă deja un nou proiect de birouri tot pe Şoseaua Progresului, în locul fabricii Inox, iar omul de afaceri Adriean Videanu are în derulare un Plan Urbanistic Zonal pentru fabrica sa Titan Mar, unde este prevăzută tot construcţia de locuinţe şi birouri, îl determină pe Mihnea Şerbănescu să remarce că această zonă va fi o extindere firească a polului de birouri care se conturează deja în zona Orhideea-Politehnica.
Despre posibilitatea ca terenul Ventilatorul să fie achiziţionat de un investitor nou pentru piaţa românească, Şerbănescu spune că proiectele complexe vor fi realizate mereu de către investitori cu experienţă locală. „Investitorii noi sunt la porţile României, dar încă în expectativă, din cauza instabilităţii fiscale şi politice. Complexitatea problemelor administrative este considerată un risc major“, adaugă el.
Vânzări de terenuri
Immofinanz a început anul trecut o campanie de vânzare a terenurilor pe care le mai deţine în România. A vândut un teren situat pe bulevardul Ghencea din Bucureşti, în suprafaţă de 1,2 hectare, şi altul amplasat pe strada Erou Iancu Nicolae din Voluntari, în suprafaţă de 1,3 hectare. În plus, se află în ultima etapă cu vânzarea unui lot de 10.800 mp de pe strada Vasile Lascăr din centrul Capitalei.
„Vom continua procesul de vânzare al proprietăților rămase care nu fac parte din businessul nostru de bază, cu scopul de a ne consolida afacerea”, a declarat Sorin Vișoianu, Country Manager Operations pentru Immofinanz România.
Austriecii au mai anunţat că şi alte terenuri, situate în București, cu o suprafață totală de 70.000 mp, sunt în proces de vânzare şi vor fi vândute în perioada următoare, printre acestea numărându-se şi platforma Ventilatorul.
Compania şi-au vândut în 2016 toate proprietăţile de pe sectorul industrial-logistic către Logicor. În ultimul raport financiar al companiei sunt identificate alte 44 de proiecte aflate în analiză în România, a căror valoare se ridică la 164,3 mil. euro. Este vorba de terenuri pregătite pentru diferite proiecte imobiliare, însă ponderea majoră o au proprietăţile cu destinaţie rezidenţială gestionate de Adama. Pe lângă terenul Ventilatorul, compania mai are şi fosta platformă industrială Rocar, în suprafaţă de 18 hectare. Pe ambele loturi au fost gândite ample proiecte de locuinţe.
Immofinanz a devenit unicul acţionar al Adama în urmă cu şase ani, după o tranzacţie de 42,43 mil. euro. Fondatorii firmei, oamenii de afaceri israelieni David Flusberg, Isaac Cohen şi fiul său Dvir Cohen Hoshen s-au ales de pe urma vânzări cu câte 675.000 de euro fiecare. Reprezentanţii Immofinanz spun că toate apartamentele construite de Adama au fost vândute.
O altă proprietate aflată la vânzare este fostul mall Armonia Arad, pe care austriecii au plătit peste 100 mil. euro în 2007, dar care a fost închis şi transformat parţial în spaţii industriale.
Investitorul are în România 18 proprietăţi funcţionale, evaluate la 626,8 mil. euro, care reprezintă 18,7% din portofoliul internaţional de active al companiei.