‘Noi am încercat să extragem din Codul Fiscal, din tot acest proces de rescriere care s-a desfăşurat pe parcursul ultimei jumătăţi de an, din primăvară până în toamnă, acele lucruri pe care am vrut să le implementăm mai devreme. În primul rând reglementările privind holdingurile, posibilitatea alegerii anului fiscal corespunzător anului contabil, care era o problemă extrem de mare în economie. Deşi exista această posibilitate de a schimba anul contabil, din punct de vedere fiscal agenţii economici trebuiau să rămână cu perioada fiscală ianuarie-decembrie, ceea ce îngreuna foarte mult evidenţele contabile şi era nevoie, pe de o parte, de o adaptare a softurilor, iar pe de alta parte, îngreuna şi activitatea de control’, a spus Manolescu.

Acesta a precizat că şi în zona cheltuielilor cu sponsorizarea a fost stabilită posibilitatea reportării acestora.

‘În practică, fiecare îşi face calcule la final de an şi încearcă să îşi folosească la maxim bugetul de sponsorizare, dar datorită unor întârzieri în disponibilitatea datelor există situaţii în care acest lucru nu se putea face în totalitate. Bugetul nu se putea utiliza, pentru că rămânea tot timpul rezervă. Nu făceau sponsorizarea în decembrie pentru că nu ştiau exact cum închid şi atunci, decât să rămână cu o cheltuială nedeductibilă, mai bine nu fac o sponsorizare. Există acum posibilitatea să se reporteze aceste sume, în perioada următoare, şi anume utilizarea integrală a acestei facilităţi fiscale’, a adăugat oficialul MFP.

În ceea ce priveşte rescrierea Codului Fiscal, Manolescu a subliniat că documentul este rescris, însă nu s-a dorit o dezbatere pe acest document într-un termen foarte scurt şi cu intrare în vigoare la 1 ianuarie 2014.

‘Codul Fiscal este rescris deja. Am aşteptat cu el pentru că au fost toate aceste discuţii cu FMI şi am considerat că nu este oportun să lansăm în dezbatere Codul Fiscal într-un termen scurt, cu intrare în vigoare la 1 ianuarie 2014, pentru că din rescriere a rezultat o reaşezare a codului în sensul unor grupări sau reorganizări a titlurilor, care altfel ar fi creat un pic de confuzie. Am încercat să punem impozitele directe la un loc, impozitele indirecte la un loc, contribuţiile la un loc, să corelăm contribuţiile legate de impozite pe venit. Acum arată altfel şi cred că o intrare în vigoare într-un termen scurt ar fi creat mai multă confuzie’, a explicat Dan Manolescu.

Modificările legislaţiei fiscale româneşti în contextul evoluţiei internaţionale şi impactul lor în viitor sunt analizate, joi, într-o conferinţă de specialitate organizată de Deloitte România şi Reff & Asociaţii, firma membră a Deloitte Legal.

SURSA: Agerpres