Imobiliare, investiţii în infrastructură, asigurări, pensii private, speculaţii bursiere. Managerii companiilor importatoare sau producătoare de software şi aplicaţii industriale şi financiare zâmbesc satisfăcuţi privind la proiectele de dezvoltare: afacerile lor se vor dubla, cel puţin.
Piaţa românească de software şi servicii începe să se apropie ca valoare de cea de echipamente hardware, ceea ce înseamnă că ne apropiem de situaţia întâlnită pe pieţele dezvoltate, unde vânzările de soft şi servicii deţin 60% din piaţa de IT. Proiectele de infrastructură, dezvoltarea pietei imobiliare şi avântul înregistrat de serviciile financiare, mai ales de sectorul asigurărilor şi al pensiilor private, au dus la vânzări record de software specializat şi aplicaţii dedicate acestor sectoare. De exemplu, afacerile distribuitorului de aplicaţii pentru proiectare Autodesk în România, compania A&C International, au înregistrat o creştere spectaculoasă la finele anului trecut, ceea ce a dus la creşterea vânzărilor companiei cu 138% pe întreg anul 2006. „A fost suficient ca două sau trei mari companii care au proiecte industriale sau de construcţii să intre în legalitate cu softurile“, explică Cristian Dumitrescu, directorul general al A&C International, unul dintre motivele creşterii pieţei şi ale businessului său, care anul trecut a ajuns la o cifră de afaceri de cinci milioane de euro. Iar pentru acest an, el anticipează o creştere de alte 70 de procente.
„Şi încă nici nu au început, cu adevărat, marile proiecte în ţara asta“, anticipează Dumitrescu. „Totul trebuie fie luat de la zero, fie reproiectat, de la cadastru până la utilităţi sau infrastructură“.
Pe de altă parte, „reformarea sistemului de pensii atrage după sine necesitatea ca societăţile de administrare, societăţile de asigurări de viaţă, precum şi societăţile de investiţii financiare să aibă implementate, până la începutul lunii ianuarie 2008, sisteme dedicate de administrare a fondurilor, precum şi de management al portofoliului de produse (fonduri de pensii, mandatorii şi/sau facultative)“, subliniază Andreea Niculae, business development manager Financial Services Industry la Siveco România.
Pe lângă acestea, companiile respective au nevoie şi de programe complementare, de la instruire asistată de calculator (e-Learning) până la instrumente dedicate de management al vânzării şi calcul al comisioanelor sau sisteme dedicate de custodie, depozitare şi distributie. „Siveco România oferă întreaga paletă de soluţii amintite şi este într-o fază de discuţii avansate cu o serie de jucători din piaţă. Se poate spune că, faţă de anul trecut, vânzările vor înregistra o creştere de 100%“, adaugă Andreea Niculae. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul software-ului pentru proiectare, unde rapiditatea derulării proiectelor determină companiile mari să facă outsourcing către arhitecţi şi proiectanţi externi, care, la rândul lor, trebuie să investească în consultanţă şi training pentru a folosi aplicaţii care le cresc înmiit productivitatea.
Totuşi, nu toate lucrurile pot fi privite într-o „lumină roz“. A&C International, singurul distribuitor Autodesk – aplicaţiile folosite pe scară largă în activităţile de proiectare – a vândut circa 23.000 de licenţe pe piaţa românească. „Rata pirateriei în acest domeniu este, oficial, de 69%, dar la fiecare pachet vândut de noi există trei până la cinci pachete ilegale pe piaţă. Cred că, în acest moment, sunt circa 100 de mii de aplicaţii Autodesk ilegale“, spune Cristian Dumitrescu. Un astfel de soft costă între o mie şi şase sau şapte mii de euro. „Proiectarea costă circa 20% din valoarea oricărei construcţii. Aşadar, un proiectant câştigă 6.000 de euro din cea mai simplă casă. Dacă nu are suficienţi bani să îşi cumpere o licenţă, înseamnă că trebuie să se lase de meserie“, argumentează directorul general al A&C International.
Ar putea, în aceste condiţii, piaţa românească de software şi servicii să o depăşească sau măcar egaleze pe cea de hardware? „Analiştii internaţionali apreciază că în 2009 investiţiile în hardware vor fi de circa 50% din totalul cheltuielilor IT“, spune Andreea Niculae.
„Dar eu cred că acest lucru se întâmplă deja“, conchide Cristian Dumitrescu.
Statistică neagră
«Rata pirateriei în acest domeniu este, oficial, de 69%, dar la fiecare pachet vândut de noi există trei până la cinci pachete ilegale pe piaţă. Cred că, în acest moment, sunt circa 100 de mii de aplicaţii Autodesk ilegale.»
Cristian Dumitrescu, director general A&C International