Titlurile Azomureş au înregistrat în 2008 o evoluţie favorabilă investitorilor pe termen scurt, cu o creştere explozivă a preţului şi o revenire la cotaţiile anterioare până la sfârşitul anului.
Câştigătoarea investitorilor de anul trecut, adică societatea care a reuşit să creeze cea mai mare valoare pentru acţionari, este Azomureş. Punctajul de 90,5 puncte obţinut în clasamentul Contrast a propulsat producătorul de îngrăşăminte de la poziţia 14 în 2007 până pe primul loc.
În ciuda crizei care a străbătut o mare parte a industriei, anul trecut a fost foarte bun pentru agricultură. Ajutată de un an bogat în precipitaţii, agricultura a recuperat o mare parte din pierderile anului anterior. În mod evident, producătorii de îngrăşăminte au fost favorizaţi. „Conjunctura extrem de favorabilă din prima jumătate a anului de pe piaţa îngrăşămintelor a ajutat Azomureş să înregistreze rezultate financiare excepţionale“, spune Elena Meier, manager Contrast Management-Consulting. De altfel, Azomureş nu a fost singura companie care a profitat de anul agricol bun. Şi Amonil Slobozia a consemnat rezultate financiare pozitive, în clasamentul Contrast urcând 26 de poziţii, până pe locul 11.
Factorii care au influenţat piaţa îngrăşămintelor anul trecut s-au dovedit a fi cu două tăişuri. Explozia preţului îngrăşămintelor chimice din primele trei trimestre a dus la acumularea unor profituri mult peste cele mai optimiste aşteptări. Dar ieftinirea din ultimele trei luni, când preţurile au coborât la niveluri inferioare celor de la începutul anului, a readus producătorii la realitatea eficienţei lor economice. Această evoluţie a pieţei a putut fi observată foarte uşor prin evoluţia cotaţiei Azomureş de pe parcursul anului trecut.
Volatilitate excesivă pentru cotaţii
În ciuda faptului că Azomureş a încheiat 2008 cu un randament negativ al acţiunilor, înregistrând o scădere de circa 20%, pe parcursul anului variaţiile au fost explozive. Vârful atins în luna august, de 0,87 lei pe acţiune, a fost de 4,4 ori mai mare decât preţul de la debutul anului bursier. Volatilitatea a fost mană cerească pentru speculatori iar creşterea nu a fost o surpriză în condiţiile în care mai mulţi analişti au recomandat cumpărare pentru Azomureş la începutul anului.
Conform calculelor Contrast, producătorul din Târgu-Mureş a reuşit o rentabilitate reală a capitalului de 9,85% şi o rentabilitate a capitalului propriu de 23,9%, în timp ce indicatorul de creştere a fost de 22,2%. Cifra de afaceri netă a urcat cu aproape 40%, până la 1,14 miliarde lei, iar rezultatul din exploatare a crescut cu 477%, până la 95,3 milioane lei. În prima jumătate a acestui an, cotaţia Azomureş a fost mult mai stabilă. Primele şase luni din 2009 s-au încheiat cu o creştere de peste 50%, până la 0,246 lei pe acţiune. Deocamdată însă, trebuie văzut şi cum va fi anul agricol 2009.
457 mil. lei a fost capitalizarea maximă a Azomureş în 2008, atinsă în luna august. În prezent, capitalizarea producătorului de îngrăşăminte este de 128 milioane lei