2013 aduce o nouă direcţie în businessul românesc al grupului francez L‘Oréal. Iar în noua strategie, făcută de CEO-ul Gilles Antoine, figurează o a patra divizie. De lux
Înţelepciunea convenţională spune că, dintre cele trei segmente de preţ – mic, mediu şi mare – ultimul se va clătina cel mai puţin în recesiune. E o concluzie la care a ajuns probabil şi Gilles Antoine, din moment ce, după un an de zile la conducerea filialei locale a L‘Oréal, cu afaceri de peste 50 de milioane de euro în 2011, anunţă o schimbare de strategie a francezilor privind România: „Începând cu acest an vom opera direct şi L‘Oréal Luxe (…) Brandurile existau pe piaţa locală, dar dar erau vândute prin agenţi zonali, iar raportarea se făcea către o entitate regională L’Oreal, localizată în Zagreb. Divizia nu era sub managementul direct al L’Oreal România “.
Asta înseamnă că, mai nou, structura businessului L‘Oréal România este împărţită în patru divizii – mass-market (cu brandurile L’Oreal, Maybelline şi Garnier), dermatocosmetice (Vichy şi La Roche Posay), produse profesionale (Matrix, L’Oréal Professionel şi Kerastasse) şi divizia de lux (Yves Saint Laurent, Lancôme, Giorgio Armani, Diesel, Cacharel şi Biotherm).
De altfel, dezvoltarea brandurilor de lux se încadrează într-o strategie care vizează întregul grup L‘Oréal, mai ales că, anul trecut, L‘Oréal Luxe a înregistrat cea mai mare creştere dintre divizii, de 16%. (Afacerile globale ale L‘Oréal au crescut, în 2012, cu 10,4%, până la 22,4 mld. euro). Într-o perioadă în care previziunile referitoare la criză sunt încă prudente, șeful L‘Oréal România lasă impresia că ar avea o imagine mai limpede a lucrurilor. Antoine crede că de acum încolo vom asista la o revenire treptată a pieţei. Un prim semn: „În 2012, a fost creştere de puţin peste 1%“. Nu e mult, însă raportat la faptul că sectorul a pierdut aproape 17% din valoare în anii de criză, nu e tocmai de neglijat. (Piaţa românească de cosmetice – estimată la 620 de milioane de euro – este dominată de multinaţionale precum L‘Oréal, P&G, Beiersdorf sau Unilever). Iar perspectivele sunt încurajatoare: Euromonitor estimează că, până în 2020, piaţa de profil ar urma să crească până la 2,2 miliarde de euro. Un argument în plus: românul prins în statistici cheltuie anual pe cosmetice 32-35 de euro, de cinci-şapte ori mai puţin decât consumatorul din ţările occidentale.