Analiştii imobiliari de la noi sunt de acord că piaţa bucureşteană a spaţiilor de birouri cunoaşte cea mai puternică creştere din regiunea Europei Centrale şi de Est. Atât nivelul cererii, cât şi al ofertei, sunt într-o continuă creştere începând cu 2002. În contrast cu rapiditatea dezvoltării acestui sector de piaţă, oferta de spaţii de birouri are încă un nivel scăzut faţă de celelalte capitale europene din regiunea. Partea de nord a oraşului, începând cu Piaţa Victoriei şi ajungând până la Băneasa, reprezintă în continuare punctul de atracţie pentru investiţii şi tanzacţii de birouri.
Tocmai din acest motiv, marile fonduri străine de investiţii imobiliare se bat să achiziţioneze aproape tot ce se construieşte pe piaţă, şi birourile reprezintă un punct de atracţie important. Imobilele construite sunt din ce în ce mai mari şi de calitate, începînd cu clădirile de birouri, pracuri logistice şi până la centre comerciale. “Deşi chiriile scad, încasările totale ale acestor imobile cresc, dat fiind suprafeţele lor tot mai mari. La anul vom vedea mai multe tranzacţii cu clădiri de birouri care vor depăşi valoarea de 100 de milioane de euro”, spune Ştefan Gheorghiu, directorul Europolis România, fondul austriac de investiţii care deţine recordul ca valoare al unei tranzacţii pe segmentul birouri, cumpărând în toamna acestui an două imobile din complexul Sema Park cu peste 90 de milioane de euro.
Partea interesanta, şi care devine deja un lucru obişnuit în lumea tranzacţiilor cu birouri, este că acestea se vând când încă sunt în faza de proiect sau când lucrarile sunt în stadiu incipient. Este adevărat, însă, că şi în acest stadiu, clădirile au deja chiriaşi virtuali, care au semnat contractele şi au plătit şi anumite sume ca avans. “Nu este un lucru neobişnuit închirierea de spaţii de birouri aflate încă în faza de proiect, dată fiind lipsa acestor spaţii raportat la stadiul actual de dezvoltare a pieţei. Rata de neocupare a spaţiilor de birouri este sub nivelul de 3%. Cererea de spaţii de birouri este în continuă creştere, mai ales că urmează aderarea la Uniunea Europeană, însă specialiştii din domeniu nu prognozează o depăşire a cererii de catre oferta mai devreme de 2008”, afirmă Mihai Plăeşu, consultant senoir în cadrul departamentului “Birouri” al agenţiei imobiliare DTZ Echinox.
Şi Florian Niţu, managing partner la casa de avocatură Popovici & Asociaţii, crede că 2007 va fi « fără îndoială » anul marilor achiziţii, pe toate segmentele imobiliare. « Există câteva imobile de birouri sau parcuri de astfel de imobile, al căror preţ de vânzare va depăşi, cu siguranţă, 100 de milioane de euro. Pe segmentul retail sunt de aşteptat mişcări masive, în condiţiile în care majoritatea proiectelor în curs de realizare sunt deţinute de dezvoltatori fără tradiţie în managementul unor astfel de active », explică Niţu. El crede că o astfel de maturizare a pieţei va atrage cu siguranţă investitori cu prezenţă globală, care vor concura sau chiar vor lua locul fondurilor regionale, aşa cum în urmă cu câţiva ani, fondurile regionale ‘scoteau’ de pe piaţă investitorii locali. « O altă tendinţă va fi orientarea către principalele oraşe mari din ţară (în principal cele cu mai mult de 200.000 de locuitori), prioritar pe zona dezvoltărilor imobiliare, în logistică şi retail (depozite şi mall-uri), fiind relevant faptul că anul 2007 va aduce în aproape toate marile oraşe din ţară lansarea unui proiect imobiliar major, de regulă în domeniul comercial », mai spune Niţu.
Potrivit lui Mihai Plăeşu de la DTZ Echinox, acum, chiriile pentru spaţiile de birouri situate în cele mai bune locaţii din partea nordică a Bucureştiului variază între 16 şi 19 euro pe metru pătrat pe lună. Central, chiriile celor mai bune locaţii variază între 13 şi 16 euro, în timp ce chiriile pentru spaţiile ce depăşesc zona centrală se situează între 15 şi 17 euro. “Ne aşteptăm la o uşoară creştere a preţului chiriei pentru imobilele de birouri disponibile, dar încă neocupate”, estimează Plăeşu.