Existenţa unui sistem ultrareglementat poate crea doar o iluzie a stabilităţii sistemului financiar. Pe măsură ce ne apropiem de anul 2012 vor avea loc mai multe schimbări la nivelul planetei, care vor provoca modificări radicale şi bruşte de climă şi vor duce la anarhie, se arată într-un raport al Pentagonului. Oare asta se va întâmpla şi pe pieţele financiare peste doi ani? Sau oare 2012 al civilizaţiei maya a sosit deja pentru pieţele financiare cu un decalaj de patru
Existenţa unui sistem ultrareglementat poate crea doar o iluzie a stabilităţii sistemului financiar.
Pe măsură ce ne apropiem de anul 2012 vor avea loc mai multe schimbări la nivelul planetei, care vor provoca modificări radicale şi bruşte de climă şi vor duce la anarhie, se arată într-un raport al Pentagonului. Oare asta se va întâmpla şi pe pieţele financiare peste doi ani? Sau oare 2012 al civilizaţiei maya a sosit deja pentru pieţele financiare cu un decalaj de patru ani? Dacă 2008 şi 2009 au fost anii marilor crize bancare, anul acesta aparţine statelor care se confruntă cu probleme majore. Europa se luptă din răsputeri pentru a evita cel mai mare posibil dezastru financiar cu care s-a confruntat zona euro de la crearea ei. În liga ţărilor bogate, încă sunt semne de boală – scăderea creşterii şi a consumului, şomaj în creştere, capacităţi de producţie neutilizate şi exporturi în scădere. Marile economii emergente sunt într-o formă optimă, ţări ca India şi Brazilia au lăsat în urmă problemele financiare din trecut şi înregistrează ani de creştere economică. China dispune de uriaşe surse de lichiditate vânate de mulţi şi, în ciuda birocraţiei interne excesive, nu dă semne de încetinire economică. În plan politic, liderii mondiali discută tot mai mult despre redesenarea sistemului de supraveghere financiară.
La Forumul de la Davos, Franţa a înaintat ideea creării unui nou sistem monetar internaţional. FMI lansa, de asemenea, ideea unei noi autorităţi care să supravegheze sistemul financiar global. Comisia Europeană susţine crearea unui Fond Monetar European, pentru rezolvarea unor probleme asemănătoare Greciei. Ideea se bucură de susţinerea statelor din zona euro şi ţine capul de afiş al presei mondiale în această lună. În plan naţional, deputaţii conservatori din Marea Britanie vorbesc de crearea unui Consiliu pentru Stabilitate Financiară, prin desfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (FSA) şi preluarea rolurilor acesteia de către alte comisii şi autorităţi naţionale. În contextul în care guvernele au salvat sistemul financiar privat injectând lichidităţi masive la apariţia crizei financiare, este normal ca liderii politici să încerce ca, printr-un sistem de control mai riguros, aceste situaţii să fie evitate. Unii analişti consideră însă aceste reacţii ca fiind emoţionale sau de atragere de capital politic în perspectiva unor agende electorale mai mult sau mai puţin îndepărtate.
Ce va aduce 2012? Nu ştim dacă sfârşitul lumii pe care o ştiam, dar în mod sigur o reaşezare a ordinii şi regulilor după care s-a ghidat sistemul financiar mondial în ultimele decenii. O întărire a cadrului de reglementare, la nivel naţional şi mondial, devine o certitudine pe zi ce trece. Important este modul în care acest lucru va fi făcut astfel încât să nu taie aripile slăbite ale sistemului financiar şi ale economiilor mondiale. Un sistem de suprareglementare schiţat şi implementat în pripă poate fi periculos într-un orizont pe termen lung. În acelaşi timp, existenţa unui sistem ultra-reglementat poate crea doar o iluzie a stabilităţii sistemului financiar.
Sorana Constantinescu, senior manager, PwC