Totuși sunt și economiști care spun că depășirea pragului psihologic de 90 de dolari pe baril nu este decât ceva temporar, întrucât în perioada următoare se va observa o tendință de scădere.
Astfel, Conley Turner, senior research analyst la Wall Street Strategies, spune că este prea devreme să afirmăm că petrolul va ajunge din nou la 100 de dolari, chiar dacă s-a depățit bariera de 90 de dolari.
Se epuizează rezervele?
Rezervele de petrol ale planetei se vor epuiza în 30 de ani, dar vor fi necesari alţi 100 de ani până când să existe suficientă energie reconversibilă care să înlocuiască aceste hidrocarburi, afirmă un studiu american, citat de AFP.
În acest document, publicat de site-ul Environmental Science and Technology, cercetători de la Universitatea Californiei din Davis /UC-Davis/ estimează că cei 1.332 mii de miliarde de barili ai rezervelor de petrol brut se vor epuiza în anul 2041 din cauza unui consum mondial de 85,22 milioane de barili zilnic, crescând cu 1,3 % anual.
Pentru a determina când va exista o ofertă suficientă de energii reconversibile pentru a înlocui hidrocarburile, profesorul în inginerie Debbie Niemeier şi cercetătoarea Nataliya Malyshkina au extrapolat preţurile acţiunilor societăţilor furnizoare de energii reconversibile. Ei au comparat preţurile titlurilor a 25 de companii petroliere cotate pe pieţele bursiere americană, australiană şi eurpeană cu cele ale celor 44 de companii din sectorul energiilor reconversibile.
A reieşit că valorizarea bursieră a companiilor petroliere o depăşeşte de departe pe cea a companiilor energiilor alternative. Potrivit cercetătorilor, aceasta înseamnă că investitorii cred că petrolul va continua să fie folosit într-un viitor apropiat şi să depăşească sectorul energiilor reconversibile.