Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CVNM) a acordat autorizatia de functionare Depozitarului Central, institutie care va monopoliza activitatea de registru pentru toate societatile ale caror actiuni sunt cotate pe bursa. Activitatile de depozitare si registru erau pana acum in grija registrelor independete de actiuni sau gestionate de catre BVB si de SNCDD (Societatea Nationala Compensare Decontare Depozitare pentru Valori Mobiliare).

Societatile de registru independent si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt obligate, incepand de miercuri, 20 decembrie, sa puna la dispozitia Depozitarului Central arhivele, adica registrele consolidate ale emitentilor tranzactionati pe pietele reglementate. Incepand din 3 ianuarie 2007, prestarile de servicii de depozitare si registru de catre oricare alta societate cu exceptia Depozitarului Central vor fi considerate activitati neautorizate de catre CNVM. Astfel, societatile de registru independent vor putea efectua operatiuni doar pentru companiile nelistate pe o piata reglementata.

 

Conducerile actualelor registre din teritoriu nu privesc cu ochi buni supercentralizarea activitatii la Bucuresti. “Elimini peste noapte din sistem aproximativ 40 de oameni, angajati ai registrelor, fara sa pui ceva in schimb”, crede Mirel Ioan Borodi, director general la Registrul Miorita. “Emitentii vor trebui sa incheie contracte cu un monopol privat (Depozitarul Central) fara ca tarifele si clauzele contractuale sa fi fost avizate de Consiliul Concurentei si de CNVM”, adauga acesta.

Borodi propune ca activitatea comerciala a Depozitarului Central sa se desfasoare  in teritoriu prin intermediul actualelor registre care vor deveni in regim de franciza operatori de depozitare. Acestea sunt prezente in toate zonele tarii: Registrul Miorita in Transilvania, Nord-Estul Munteniei si Sudul Moldovei, Registrul Monitor in Muntenia, Registrul Moldova in Moldova, Registrul Transilvania in Transilvania si Registrul Ria Vest in Banat.

 

Depozitarul Central este construit pe structura registrului Regisco, care, la randul sau, a absorbit Registrul Roman al Actionarilor. Presedinte al Depozitarului Central a fost ales Sergiu Ovidiu Pop, care este de altfel si presedintele brokerului Intervam. BVB detine 51% din noul registru central si are in plan marirea participatiei la 75%.

Sursa: Capital 18 Decembrie 2006