Cel puțin așa stă scris. Prin urmare, PSD și-a propus să construiască, în următorii trei ani spitalul republican Carol Davila, pe o suprafață de 60-80 de hectare, care va fi dotat cu mai bine de 2.500 de paturi, urmând modelul clinicii vieneze AKH. Aici, sunt estimate, investiții de circa cinci miliarde de euro, din care 3,5 milioane de euro prin fondul suveran de dezvoltare și 300 de milioane de euro prin fonduri europene, în timp ce 800 de milioane de euro să vină de la bugetul de stat. Cum fondul suveran încă nu a fost constituit, anul viitor, în cel mai bun caz, poate fi lansat proiectul.
Totodată, partidul și-a propus înnoirea parcului de ambulanțe existent și să existe cel puțin o ambulanță pentru fiecare comună. În același timp, una dintre priorități rămâne actualizarea frecventă a listei medicamentelor compensate, prima fiind prevăzută la 1 martie 2017, alături de accesul mai rapid al pacienților la noile medicamente de pe piață. Tot în 2017 ne așteptăm să se introducă contractele pentru programele naționale de tipul cost-volum-rezultat, iar plata să fie în funcție de rezultatele terapeutice.
Debirocratizarea accesului la tratament, precum și introducerea de noi programe, printre care depistarea bolilor cardio-vasculare cu risc major, sunt printre prioritățile noului Guvern. Iar asta nu este totul, întrucât, PSD vrea screening gratuit pentru depistarea precoce a bolilor netransmisibile cu impact public ridicat, a malformațiilor congenitale și a bolilor infecțioase transmisibile (inclusiv cele cu transmitere sexuală), precum și programe profilactice pentru copii în care sunt incluse consultații medicale preventive pentru depistarea unor boli precum diabetul.
În ceea ce privește salariile medicilor, PSD le va revizui începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel încât, un medic rezident să aibă un salariu brut de 1.200 de euro, iar un medic primar gradul V ATI-urgență – 3.600 euro. În aceste sume nefiind cuprinse celelalte venituri care provin din gărzi, tichete de masă și vacanță sau sporuri, iar impozitul pe venit să fie 0%. Legea trebuie gândită în 2017, ceea ce pare destul de nerealist, cel puțin pentru anul viitor.