Anul trecut, UE a importat 155 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc. Numai Germania importă 55%

rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat semnarea unui important acord pentru reducerea dependenței Europei față de gazele naturale rusești. Planul pe termen lung al UE este acela ca până în 2030 să scape în totalitate de dependența de Rusia în privința gazelor.

SUA și UE au anunțat un acord major privind gazele naturale lichefiate, în încercarea de a reduce dependența Europei de energia rusească. În cadrul acordului, SUA vor furniza UE cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de combustibil (GNL) până la sfârșitul anului, transmite BBC.

Blocul comunitar a declarat deja că va reduce consumul de gaz rusesc ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Războiul din Ucraina a contribuit la creșterea prețurilor

În prezent, Rusia furnizează aproximativ 40% din necesarul de gaz al UE. Aceasta reprezintă aproximativ 216 miliarde de metri cubi, pe baza cifrelor Beis care au arătat că Europa a consumat 541 de miliarde de metri cubi în 2020. Reducerea dependenței va însemna creșterea importurilor și generarea mai multor energii regenerabile.

Obiectivul pe termen mai lung este de a asigura, cel puțin până în 2030, aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an de gaz american suplimentar. Acordul a fost anunțat vineri, în timpul unei vizite de trei zile a președintelui american Joe Biden la Bruxelles.

De asemenea, Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au discutat despre invazia Rusiei în Ucraina și au oferit un nou sprijin Kievului.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a contribuit la creșterea prețurilor la energie la niveluri record. Prețurile la energie erau deja în creștere înainte de invazie, pe măsură ce economiile au început să se redreseze în urma crizei Covid.

UE reduce drastic dependența de gazul rusesc

Însă, invazia Ucrainei a determinat Uniunea Europeană să se angajeze să reducă cu două treimi consumul de gaz rusesc în acest an, prin creșterea importurilor din alte țări și prin stimularea energiei regenerabile. În acest context, Casa Albă a declarat că o mai mare eficiență energetică poate fi obținută imediat prin creșterea utilizării termostatelor inteligente și a pompelor de căldură.

UE a declarat că reducerile prin economii de energie în locuințe pot înlocui 15,5 miliarde de metri cubi în acest an și că accelerarea implementării energiei eoliene și solare poate înlocui 20 de miliarde de metri cubi.

Obiectivul UE este de a economisi 170 de miliarde de metri cubi până în 2030 prin eficiență energetică și prin utilizarea energiei regenerabile. Aceste 170 de miliarde de metri cubi, pe lângă cele 50 de miliarde de metri cubi de gaz american suplimentare planificate, înseamnă că dependența Europei de gazul rusesc ar putea fi înlocuită până în 2030.