Spațiul Schengen a fost anulat temporar în 11 țări
Spațiul Schengen a fost anulat în 11 țări membre ale Uniunii Europene. Acest lucru a determinat reimplementarea controalelor la frontieră și închiderea granițelor. Situația a fost declanșată de criza internațională care aduce tot mai aproape riscul extinderii conflictului arabo-israelian.
În timp ce situația din Orientul Mijlociu este instabilă, în numeroase orașe din Europa, criza este de asemenea resimțită violent. Statele europene au avut parte de atacuri violente, alarme și amenințări cu bombă. Toată situația le-a forțat pe 11 dintre țările europene să ia decizia închiderii granițelor.
În acest context, Comisia Europeană a primit notificări oficiale cu privire la suspendarea liberei circulații prevăzute de Tratatului Schengen, potrivit Rai News.
Italia reintroduce controalele la granițele cu Slovenia, Austria și Elveția
Această măsură înseamnă că au fost reintroduse controalele la frontieră. Guvernul italian explică astfel decizia de a reintroduce controalele la granița cu Slovenia: „Măsurile poliției la frontiera italiano-slovenă nu sunt adecvate pentru a asigura securitatea necesară”, potrivit surselor oficiale.
Aceeași decizie a fost luată și în legătură cu granițele cu Austria și Elveția. Ministrul de interne Piantedosi a subliniat că o atenție specială va fi acordată migranților. Decizia Italiei a fost influențată și de faptul că atacatorul de la Bruxelles a locuit multă vreme în Italia.
Țările care au luat decizii similare de reintroducere a controalelor la frontiere sunt: Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia.
„Codul frontalier Schengen le permite statelor membre să reintroducă controlul intern în unele situaţii urgente, dar asta nu înseamnă o revenire la controlul frontalier care a fost în vigoare înaintea intrării în Schengen. (…)
Este un efect de domino, o introducere a soluţiilor temporare prevăzute de regulile Schengen. Iată de ce Italia a decis să introducă controale la frontiera slovenă şi Slovenia la frontierele cu Croaţia şi Ungaria”, a explicat ministrul de interne croat Davor Bozinovic, conform Hina.
Uniunea Europeană vrea expulzarea mai rapidă a „riscurilor de securitate”
Miniștrii de Interne și Justiție din Uniunea Europeană au decis joi că statele membre trebuie să intensifice verificările asupra migranților și solicitanților de azil, și să procedeze la expulzarea mai rapidă a celor considerați o amenințare la adresa securității.
Aceștia s-au întâlnit joi, 19 octombrie, la Luxemburg pentru a dezbate posibile măsuri în legătură cu situația creată de atacurile care au avut loc în Bruxelles și din Franța.
„Este absolut necesar să ne asigurăm că Uniunea Europeană este în siguranță în fața amenințărilor teroriste. Persoanele care reprezintă un risc de securitate pentru Uniunea Europeană trebuie să fie trimise mult, mult mai repede în țara de origine.
De asemenea, trebuie să ne asigurăm că nu avem antisemitism violent sau islamofobie violentă… toți cetățenii noștri trebuie să se simtă în siguranță în Uniunea Europeană”, potrivit comisarului european pentru migrație, Ylva Johansson.