Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a reflectat asupra situației generate de decizia CCR și a exprimat o stare de incertitudine, punând o întrebare retorică privind viitorul.
Traian Băsescu a ironizat anularea alegerilor
Băsescu nu s-a mai abținut și a ironizat decizia luată de Curtea Constituțională a României (CCR).
„Până de curând ne certam pe cine să votăm. Acum nu mai avem pe cine să votăm. Oare pentru cât timp? Vom vedea…”, a scris el pe Facebook.
Într-o declarație anterioară, făcută pe 5 decembrie, Băsescu subliniase gravitatea situației descrise în documentele declasificate din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). El precizase că singura soluție posibilă ar fi fost validarea turului II și, implicit, a alegerilor, subliniind că acum, poate pentru prima dată, decizia era în mâinile poporului.
Băsescu a menționat că instituțiile implicate în organizarea alegerilor au eșuat și a adăugat că românii trebuie să fie conștienți că menținerea României în sfera pro-occidentală depinde de votul lor.
Postarea poate fi vizualizată aici.
Decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor a avut un impact major asupra scenei politice din România, iar reacțiile nu au întârziat să apară.
Călin Georgescu a transmis un mesaj către Biroul Electoral Central (BEC)
Echipa lui Călin Georgescu a transmis un comunicat prin care cere BEC și AEP „să respecte democrația” și să continue procesul de votare. Potrivit candidatului independent, decizia de a continua votul aparține doar BEC și AEP.
Georgescu a câștigat poziția de favorit după primul tur al alegerilor prezidențiale, iar mai multe cifre arătau că acesta avea suficiente șanse să câștige confruntarea cu Elena Lasconi în turul doi. Totuși, decizia fără precedent a Curții Constituționale (CCR) a impus reluarea întregului proces electoral.
Potrivit informațiilor transmise de echipa candidatului, decizia CCR este într-adevăr obligatorie, dar în același timp „nu există nicio sancțiune pentru nepunerea acesteia în aplicare”. Astfel, conform mesajului, nu există nicio sancțiune pentru nepunerea acesteia în aplicare.
Dacă BEC și AEP respectă democrația, subliniază Georgescu, aceste două instituții pot lăsa democrația și votul să se desfășoare „deoarece această decizie a lor nu este sancționabilă din punct de vedere legal de nicio altă instituție”.
Candidatul a subliniat apoi faptul că hotărârea CCR nu este contestabilă. Totuși, orice hotărâre a BEC sau AEP poate fi atacată de Călin Georgescu la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Echipa acestuia a spus că scenariul se va îndeplini „în numele poporului și al democrației”.