Liderul AUR, George Simion, a subliniat în contestația sa că decizia CCR încalcă articolul 2 din Constituție, care stipulează că suveranitatea națională aparține poporului român și este exercitată prin reprezentanții săi aleși.

George Simion spune că hotărârea CCR creează un precedent periculos

Acesta consideră că hotărârea creează un precedent periculos, oferind posibilitatea perpetuării puterii fără un proces electoral autentic. Simion avertizează că astfel de acțiuni subminează încrederea cetățenilor în alegeri, democrație și statul de drept.

În plus, președintele AUR a evidențiat contradicția dintre decizia din 2 decembrie a CCR, care valida primul tur al alegerilor prezidențiale, și hotărârea ulterioară de anulare a întregului proces electoral.

Simion a criticat fundamentarea deciziei CCR pe note informative provenite de la SRI, SIE și Ministerul de Interne, desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Potrivit liderului AUR, aceste note nu reprezintă dovezi clare care să justifice anularea procesului electoral și deschid calea către manipulări viitoare.

„Un precedent extrem de periculos, întrucât încalcă articolul 2 din Constituţie, care prevede că ‘suveranitatea naţională aparţine poporului român şi se exercită prin reprezentanţii săi aleşi’, repetabilă ori de câte ori puterea se vrea stabilă la putere, deci ne-înlocuibilă prin alegeri, iar pe de altă parte, este o motivaţie foarte serioasă pentru ca poporul să îşi piardă încrederea în democraţie, alegeri şi statul de drept”, subliniază George Simion.

Mai mult, acesta a subliniat că veghea asupra corectitudinii procesului electoral ar trebui să aibă loc în timpul desfășurării alegerilor, nu post-factum. Anularea completă a alegerilor, susține el, nu rezolvă eventualele probleme, ci le exacerbează, afectând grav încrederea cetățenilor în mecanismele democratice.

george simion
SURSA FOTO: Facebook/George Simion

Liderul AUR spune că hotărârea este o formă de abuz instituțional

Decizia CCR a fost criticată și pentru ceea ce Simion consideră o interpretare excesivă a atribuțiilor sale. În loc să vegheze asupra respectării procesului electoral, Curtea a optat să îl anuleze complet, un act care, în opinia liderului AUR, depășește cadrul constituțional și dă naștere unei forme de abuz instituțional.

Liderul AUR a atras atenția asupra implicațiilor pe termen lung ale hotărârii CCR. În viziunea sa, decizia creează un tipar periculos, în care procesele electorale pot fi anulate pe baza unor motive discutabile, oferind instrumente de control puterii în detrimentul voinței populare.

„Decizia CCR a anulat în totalitate procesul electoral. Nu doar turul I de scrutin a fost anulat, ci întregul proces electoral. Trebuie acum ca totul să fie luat de la capăt – minus, foarte probabil, candidaţii care vor fi invalidaţi pe parcurs pe motiv de note informative de la serviciile secrete. Se observă din motivarea deciziei CCR de vineri că singurele ‘probe’ pe care s-a bazat decizia de anulare a întregului proces electoral sunt notele informative de la SRI, SIE şi Ministerul de Interne, aşa-zis desecretizate de CSAT. Nu există niciun motiv în acest moment, raţional sau emoţional, să credem că acest precedent nu va fi devenit un tipar de acţiune statală în viitoarele alegeri. (…) A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula, ci a nu permite ca evenimente sau fapte administrative ori electorale să îl împiedice sau să îl deturneze de la parcursul normal. Această atribuţie de a veghea se exercită în timpul, iar nu după alegeri”, arată contestaţia depusă la ICCJ.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) dezbate miercuri, 11 decembrie, toate problemele semnalate de către George Simion.