Anularea Brexit-ului. Când ar putea începe discuțiile pentru revenirea Marii Britanii în UE

marea britanie

SURSA FOTO: Dreamstime

Marea Britanie ar putea să se întoarcă în Uniunea Europeană, spune Peter Mandelson, , fost ministru din partea laburiştilor şi fost Comisar European pentru Comerț, dar numai dacă celelalte state din blocul comunitar își doresc acest lucru. De asemenea, el a și spus când ar putea fi începute discuțiile în acest sens.

Discuțiile pentru aderarea Marii Britanii în UE ar putea începe peste 10 ani

Peter Mandelson a propus că, în termen de un deceniu, Regatul Unit ar putea deschide negocieri pentru a se alătura din nou Uniunii Europene, un scenariu care diferă semnificativ de viziunea premierului Keir Starmer.

La Edinburgh, Mandelson a menționat că „realitatea este că discuția despre revocarea Brexit-ului ar putea fi deschisă în următorul deceniu”, însă acest lucru ar depinde în mare măsură de disponibilitatea statelor membre ale Uniunii Europene de a lua în calcul o astfel de opțiune.

El a subliniat că, în perioada imediat următoare, este crucial pentru creșterea și eficiența economică a Regatului Unit să atenueze efectele negative ale acordului Brexit semnat de Boris Johnson „în măsura în care este posibil”.

Observațiile lui Mandelson, făcute în cadrul unei prezentări pentru think tank-ul Reform Scotland, se opun ferm afirmației prim-ministrului. El a declarat înaintea alegerilor generale că Regatul Unit nu va reveni în Uniunea Europeană, piața unică sau uniunea vamală în timpul mandatului său.

SURSA FOTO: Pexels

Brexit-ul a provocat daune Marii Britanii

Această afirmație părea să excludă posibilitatea revenirii în UE, chiar și în cazul unei victorii a laburiștilor la următoarele alegeri.

Cu toate acestea, Mandelson, fost comisar european, a subliniat cu fermitate că daunele economice provocate de Brexit fac ca ideea unei reîntoarceri în Uniunea Europeană să rămână o opțiune pertinentă.

„Brexit-ul foarte greu impus de Boris Johnson înseamnă că, deocamdată, conducem cu frâna de mână economică pusă”, a spus el în timpul prelegerii sale.

El a afirmat că este dificil de anticipat o inversare a situației în următorul deceniu, subliniind că nu este vorba doar despre politica britanică, ci și despre cea a Uniunii Europene. A adăugat că, dacă se crede că reintrarea în UE sau renegocierea sunt decizii unilaterale, se repetă greșelile celor care au sabotat economia în contextul Brexit-ului.

„Așadar, noul guvern va trebui să se concentreze între timp pe atenuarea barierelor mai mari pe care le-am creat pentru cea mai apropiată și cea mai mare piață a noastră, cât mai bine posibil.”

Brexitul a fost doar unul dintre elementele care au avut un impact asupra eficienței economice a Regatului Unit, spune fostul ministru laburist.

El a afirmat că, în special în ultimele 14 ani de conducere conservatoare, problema subinvestiției cronice și persistente a fost factorul principal care a contribuit la această situație.