Noul Cod Rutier. Condițiile în care se impune anularea permisului de conducere

După anularea permisului, șoferul nu mai are dreptul de a conduce și va trebui să urmeze din nou toate procedurile pentru obținerea unui nou permis, inclusiv susținerea examenelor teoretic și practic.

În România, anularea permisului de conducere se poate dispune conform art. 114 din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care se referă la anumite infracțiuni prevăzute de Codul Penal. Cazurile în care permisul poate fi anulat sunt următoarele:

Anularea permisului de conducere poate avea loc ca urmare a unei hotărâri judecătorești definitive pentru o infracțiune care a provocat vătămare corporală (cum ar fi infirmități, leziuni care necesită mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, prejudicii estetice grave și permanente, avort, punerea în primejdie a vieții) sau uciderea unei persoane.

Permisul poate fi anulat și pentru comiterea unor infracțiuni rutiere care atrag automat anularea permisului. Aceste infracțiuni includ:

  • conducerea unui vehicul cu un număr fals de înmatriculare (art. 334 alin. (2) din Codul Penal), conducerea unui vehicul cu un număr de înmatriculare retras sau fără drept de circulație în România (art. 334 alin. (4) din Codul Penal),
  • conducerea unui vehicul fără categoria de permis corespunzătoare sau de către o persoană căreia permisul i-a fost retras/anulat (art. 335 alin. (2) din Codul Penal),
  • conducerea sub influența alcoolului sau altor substanțe (art. 336 din Codul Penal), refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice (art. 337 din Codul Penal),
  • părăsirea locului accidentului (art. 338 alin. (1) din Codul Penal), participarea la întreceri neautorizate (art. 339 alin. (2) din Codul Penal),
  • așezarea de obstacole care împiedică circulația (art. 339 alin. (3) din Codul Penal), lăsarea fără supraveghere a unui vehicul care transportă substanțe periculoase (art. 339 alin. (4) din Codul Penal), ca pedeapsă complementară pentru o infracțiune distinctă de cele menționate mai sus, dacă permisul a fost obținut prin încălcarea normelor legale (situație constatată de instanța competentă)
  • dacă permisul a fost obținut în perioada de cercetare sau judecată într-un proces penal pentru infracțiuni contra siguranței publice pe drumurile publice, iar persoana a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă, scrie LegalBadger.
permisul auto
SURSA FOTO: Capital

Poliția sau instanța pot lua această măsură

Anularea permisului de conducere se dispune și în caz de deces al titularului. În acest caz, radierea mențiunilor privind permisul se efectuează de către serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor care a eliberat documentul, pe baza unui certificat de deces sau a datelor transmise de autorități competente.

Anularea permisului de conducere este dispusă de poliția rutieră sau de instanțele de judecată, în funcție de gravitatea infracțiunii comise.

Conform art. 203 din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 195/2002, anularea permisului de conducere se dispune astfel: pentru infracțiunile prevăzute de alin. (1) al art. 114, de către șeful serviciului poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, sau de către șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române în baza unei hotărâri judecătorești definitive pronunțate de o instanță străină. Pentru cazul prevăzut de alin. (2) al art. 114, anularea permisului se dispune de șeful serviciului poliției rutiere pe raza căruia a avut domiciliul titularul.

Cum se poate redobândi un permis anulat

Se pot prezenta la examen pentru redobândirea permisului de conducere următoarele tipuri de persoane, potrivit art. 24 alin. (6) din OUG 195/2002:

  • persoana care nu deţine permis de conducere şi a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracţiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1), art. 336, 3361, 337, art. 338 alin. (1) şi art. 339 alin. (2)-(4) C. pen. sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
  • persoana al cărei permis de conducere a fost anulat în condiţiile art. 114 alin. (1) lit. a)-d) sau ale art. 115 alin. (1).

După cum spuneam, acestea au dreptul să dea examen pentru redobândirea permisului auto sau pentru obţinerea unuia nou, dacă:

  • au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate;
  • a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei;
  • a intervenit amnistia;
  • interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut de lege;
  • a intervenit reabilitarea.