O serie de persoane desemnate să facă parte din noua Comisie Europeană ar putea avea probleme din cauza asocierilor din trecut cu comunismul, după ce eurodeputaţii de centru-dreapta au anunţat că vor adopta un ton dur faţă de acest aspect în timpul audierilor, comentează publicaţia EUObserver.

Partidul Popular European – cel mai numeros în Parlamentul European – a anunţat că persoanele nominalizate „nu trebuie în nicio împrejurare să fi fost asociate în trecut cu regimuri opresive şi nu trebuie să fi făcut parte din Guverne sau mişcări politice nedemocratice”. Declaraţia a fost interpretată în sensul că PPE va căuta să îi împiedice pe foştii comunişti sau simpatizanţi ai comunismului să facă parte din executivul comunitar, la audierile care vor începe la 11 ianuarie.

Europarlamentarii de centru-dreapta au anunţat că nu vor începe o „vânătoare de vrăjitoare” faţă de experimente din tinereţe cu Jose Manuel Barroso, preşedintele conservator al CE, care a fost cândva un adept al lui Mao şi lider al Partidului Comunist al Muncitorilor Portughezi/Mişcarea Revoluţionară a Proletariatului Portughez (PCTP/MRPP).

De asemenea, ar putea fi exceptat şi noul ministrul european de Externe, Catherine Ashton, care în anii ’70 şi ’80 a fost membră a Campaniei pentru Dezarmare Nucleară (CND), a devenit trezorierul acesteia în 1980 şi a reprezentat gruparea la reuniunile Partidului Comunist, potrivit unui recent report publicat de cotidianul de dreapta Daily Mail.

Candidatul Ungariei, Laszlo Andor, ar putea atrage şi el atenţia PPE, dat fiind că eurodeputaţii Fidesz, formaţiunea de dreapta aflată în opoziţie în Ungaria, l-au catalogat drept „inacceptabil.” Andor a fost un socialist antistalinist care, potrivit unui diplomat ungar, a fost cândva un apropiat al Partidului Comunist Ungar, dar niciodată membru.

Candidatul ceh, Stefan Fuele, în prezent ministru pentru Afaceri Europene, a fost cândva membru al Partidului Comunist din Cehoslovacia, asemenea candidatului şi actualului comisar european al Slovaciei, Maros Sefcovic. Reprezentanta Greciei, Maria Damanaki, a fost membră a Tineretului Comunist în anii ’70 şi a participat la revolta de la Politehnica din Atena împotriva juntei militare. Candidatul Estoniei şi actualul comisar Antifraudă, Siim Kallas, a fost şi el membru al Partidului Comunist al fostei Uniuni Sovietice în perioada 1972-1990.

SURSA: Mediafax