Reforma pensiilor are ca obiectiv ultim desființarea pensiilor
Potrivit spuselor sale, „reforma pensiilor are ca obiectiv ultim desființarea pensiilor”, totul petrecându-se „într-un context global și european”.
„Sună apocaliptic, dar ăsta e adevărul. Și asta se petrece într-un context global și european, nu e o inovație românească. Pensia a fost un accident al secolului XX, când Marx și Keynes erau încă atractivi și populari. Nu întâmplător este una dintre reformele majore din PNRR.
Banca Mondială a argumentat că ne așteaptă, eu numesc în interviul pe care l-am dat, „”apocalipsa”, apocalipsa inversării demografice. Fiindcă Banca Mondiala spune următorul lucru: în 2050-2060, va avea loc o inversare a piramidei demografice, adică vor fi foarte mulți pensionari și mult mai puțini lucrători și spune că statul nu va mai putea plăti pensii.
Ei aici spun două lucruri inexacte: prima este că Banca Mondială face o foarte pesimistă ipoteză asupra productivității muncii. Istoria arată că dacă crește productivitatea muncii, existând progres tehnologic, din ce în ce mai puțini lucrători au putut să plătească din ce în ce mai multe pensii.
Intrebarea e de ce în viitor productivitatea nu va crește în continuare? Deci, ipoteza că productivitatea nu va crește e neverosimilă, după parerea mea”, a declarat, sâmbătă, Andrei Mocearov în cadrul unui interviu acordat pentru România TV.
„Explicația la numărul unu este că statul nu va mai putea plăti pensii, dar ea este însoțită, după părerea mea este o dezinformare crâncenă. Banca Mondială spune în raportul ăsta că soluția sunt pensiile private, deci capitalizarea contribuțiilor.
De ce spun eu că este o dezinformare? Oricare ar fi instrumentul care transferă niște bani de la cei care lucrează la cei care nu mai lucrează, la pensionari, o face la contribuțiile curente”. a adăugat el.
Prin PNRR se va micșora Pilonul I de pensii
Potrivit spuselor sale, PNRR-ul pune reforma pensiilor la sustenabilitate fiscală, „deci, din start, reforma pensiilor este privită ca un instrument de austeritate, adică echilibrăm bugetul sacrificând pensiile.”
„Din start e cinic asta. În mod normal, această reformă ar trebui să fie capitolul social, să vedem cum arată o pensie decentă și după aia să vedem cum facem sustenabilitatea fiscală. Nu trebuie să pornim de la pensii indecente ca să asigurăm sustenabilitate fiscală. Reforma din PNRR urmează defapt reforma propusă de Banca Mondială, adică ce face?! Micșorează pilonul 1 pentru că opune acel faimos 9,4.
Al doilea lucru pe care îl face: indexarea mai puțin generoasă. Indexarea nu se mai face în funcție de salariul mediu pe economie, adică indicele acela de corecție care există acuma și în funcție doar de inflație, ori asta înseamnă că puterea de cumpărare a pensiilor va scădea. Asta în cazul în care vom avea creștere economică, există și cazuri pesimiste în care nu avem creștere economică, dar nu îl punem pe ăsta în considerație.
Al treilea lucru pe care îl face: simulează munca peste 65 de ani. Nu te obligă să ieși la 65 de ani la pensie, dar îți dă o pensie așa de mică ieșind la 65 încât decizi singur că trebuie să mai muncești”, a precizat celebrul economist.