O nouă metodă de fraudă a apărut în mediul online, infractorii cibernetici folosindu-se de imaginea companiei Digi. Atât clienți ai companiei, dar și persoane care nu folosesc deloc serviciile sale, au primit e-mail-uri false în care li se solicita să-și plătească factura.

Mail-urile sunt aproape identice cu cele originale pe care compania le trimite clienților pentru a-i notifica de plata facturii. Atacatorii își îndeamnă potențialele victime să acceseze un link pentru a efectua plata facturii, care îi redirecționează, de fapt, spre o pagină falsă, pentru introducerea datelor cardului bancar.

Odată introduse datele cardului de credit, hackerii pot face apoi tranzacții cu banii din conturile bancare ale victimelor.

O nouă tentativă de fraudă online

„Este o tentativă nouă de fraudă, nouă, în sensul în care targetează subiectul, de data aceasta Digi, și clienții companiei Digi, impersonând societatea, folosindu-se de imaginea vizuală și transmit notificări de plată. Astfel, clonează site-ul companiei și solicită clienților să facă tranzacții sau să introducă datele de card, în vederea achitării serviciilor de care beneficiază.

Trebuie să fim atenți la sursa mesajului, de unde provine, să ne asigurăm că este legitim, să ne asigurăm că link-urile către care se redirecționează sunt cele legitime. Bineînțeles, greșelile gramaticale pot atrage atenția, atacatorii nefiind, neapărat, de origine română.

Detaliile care pot fi generice, doar care să cloneze și care să dea impresia de legitimitate a unui mesaj, să nu fie un cod de client invalid. Suma să nu coincidă, o diferență de imagine, vizuală, poziționare.

Și trebuie să fie, de asemenea, atenți, de fiecare dată, când își introduc datele personale, în special căsuțele de mail, pentru că acestea ar putea fi folosite în atacuri viitoare”, transmite Mihai Ion Aurelian, specialist în securitate cibernetică, potrivit Digi24.

Ce ne recomandă specialiștii?

În acest context, specialiștii ne recomandă să fim foarte atenți la e-mail-urile primite pentru a nu cădea în plasa infractorilor cibernetici. În primul rând trebuie să fim atenți la sursa mesajului, pentru a ne asigura că este legitim. În plus, trebuie să avem mereu grijă în privința site-urilor pe care introducem datele personale sau bancare.

Alte recomandări lansate de specialiștii în domeniu vizează parolele folosite și se recomandă folosirea autentificării cu mai mulți factori.