A apărut prima reacție a RCS & RDS în scandalul momentului. Amintim faptul că totul a început după ce ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a propus un amendament la un proiect de modificare a Legii audiovizualului.

Mai exact, documentul prevede ca operatorii de cablu care deţin putere semnificativă pe pieţe aflate în strânsă legătură, să poată fi obligaţi prin decizie a CNA să opteze pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe.

În acest sens, RCS&RDS anunță că nu consideră că ar trebui să renunțe la niciuna din activitățile sale, în ciuda faptului că amendamentul spune clar că marii operatori care deţin şi posturi TV pot fi obligaţi de CNA să renunţe la una dintre activităţi.

Totodată, oficialii RCS & RDS subliniază și că „interesele unor companii private, aflate în directă concurenţă şi uneori chiar în conflict, nu ar trebui să fie arbitrate de către Parlament”.

RCS & RDS susține protejarea interesului României în domeniu

„RCS & RDS este de părere că primordială este protejarea interesului României în domeniu, mai precis evitarea impunerii de sancţiuni din partea organismelor europene, sancţiuni ce pot veni pe fondul întârzierii adoptării acestor prevederi.

Astfel, considerăm că este deosebit de important ca Proiectul de lege care se află acum în dezbaterea Senatului să fie adoptat cu celeritate, în forma iniţiatorului, mai precis în forma redactată de către Guvern. Orice alte interese private trebuie să se subordoneze interesului major al României, de evitare a sancţiunilor”, arată sursa citată.

Grupul RCS & RDS a fost întrebat ce strategie va avea în cazul în care legea va intra într-adevăr în vigoare în forma discutată în Senat și va fi nevoit să opteze pentru o singură activitate.

În acest sens, oficialii grupului au transmis că nu consideră că trebuie să renunţe la vreuna dintre activităţi, nici cea de operatror de cablu şi cea de media, în condițiile în care nu există nicio incompatibilitate între cele două pieţe.

„Dacă proiectul, în forma trimisă de Guvern către Parlament, intră în vigoare, nu considerăm că ar trebui să renunţăm la niciuna dintre activităţi, neexistând o incompatibilitate între cele două pieţe. Aşa cum am spus, un astfel de demers ar demonstra responsabilitate, astfel încât România nu ar risca sancţiuni severe şi plata unor importante sume de bani din bugetul de stat”, a transmis compania.

RCS & RDS, despre modificările aduse Legii audiovizualului

Un alt aspect punctat de oficialii RCS &RDS îl reprezintă faptul că în cazul în care amendamentele aduse legii sunt de natură să întârzie procesul de adoptare, proiectul să fie adoptat rapid în forma propusă de Guvern, în timp ce toţi jucătorii privaţi din pieţele de profil pot fi invitaţi la dezbateri de către legiuitor cu privire la orice proiect de modificare a Legii audiovizualului.

În ceea e privește propunerile şi dezbaterile aferente privind modificările aduse Legii audiovizualului, oficialii companiei transmit că aceștia au fost în atenția companiei, dar și în atenția tuturor celor din acestă piață.

„Propunerile şi dezbaterile aferente privind modificările aduse Legii audiovizualului au fost de la bun început nu doar în atenţia companiei, ci şi în atenţia tuturor jucătorilor din această piaţă foarte sensibilă, în care concurenţa puternică dintre agenţii economici are efecte benefice pentru consumatori”, mai arată RCS & RDS.

Menționăm faptul că precizările companiei vin în contextul în care, la finalul săptămânii, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a propus printr-un amendament la un proiect de modificare a Legii audiovizualului iniţiat de Guvernul Cîţu, ca operatorii de cablu să poată fi obligaţi prin decizie a CNA să opteze pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe.