Putin se va prăbuși. Dezvăluirea a fost făcută chiar acum. Gata, se termină! - sunt cuvintele așteptate de mulți dintre noi. Ele au fost rostite de un analist fin al spațiului ex-sovietic. Este vorba de istoricul Armand Goșu. El a spus clar când va produce acest lucru dar și ce îi rezervă viitorul liderului de la Kremlin.
Armand Goșu este de părere că Vladimir Putin se va prăbuși. Nu în câteva zile, dar acest lucru se va întâmpla. Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, istoricul a susținut a susținut că liderul de la Kremlin a ratat planul pentru Ucraina. El a explicat că această țară ar putea să devină în UE un jucător important.
Armand Goșu a susținut că negocierile Rusia-Ucraina sunt cu totul stranii, mai ales pentru că în timpul lor nu s-au întrerupt luptele și au avut loc într-o locație necunoscută. El nu s-ar fi așteptat ca negocierile să aducă măcar un armistițiu până la viitoarea rundă.
„Temerea era că rușii vor folosi aceste ore de negocieri pentru a mișca trupe în teatrul de operațiuni, de aceea, luptele au continuat nestingherite. De la a doua, a treia rundă ajungi la discuțiile despre armistițiu, în condițiile în care niciuna dintre părți n-a izbutit să-și creeze avantaj pe teatrul de luptă. Ucrainenii se consideră învingători moral și nu vor face nicio concesie. Rușii se consideră superiori militar, au ocupat teritorii și încă nu au intrat cu toată armata, concentrată la frontiere”, a spus Armand Goșu, conform sursei citate.
Serviciile secrete ruse l-au dezinformat pe Putin
Istoricul a susținut că Putin a mizat pe un blitzkrieg și pe rezistență slabă. De aceea, nici nu a trimis trupe numeroase și cei mai mulți soldați sunt încă la graniță.
„Putin are o mare problema de planificare tactică. Pentru că a crezut ce i-au spus serviciile secrete. Asta se întâmplă când serviciile sunt militarizate, deprofesionalizate, s-au specializat în represiune, fac mai mult politică, în loc să obțină și să analizeze onest informații”, a arătat Goșu.
În opinia sa, serviciile secrete ruse l-au dezinformat pe Putin și i-au spus ceea ce el a vrut să audă.
„Regula în serviciile, instituțiile militarizate – repet, ca în România – este că nu ai nicio șansă să avansezi dacă întocmești o notă care contrazice așteptările șefului. Dacă notele serviciilor secrete ar deveni publice, ar putea fi scenarii pentru Cascadorii Râsului, iar cele rusești nu fac excepție”, a spus acesta.
Care este planul liderului de la Kremlin
Potrivit analistului, Putin trăiește o adevărată dramă, nimic nu i-a ieșit în 23 de ani în Ucraina. Cu toate acestea, el este de părere că liderul Rusiei va trimite și restul soldaților aflați la graniță.
„Cred că vor veni. Și poate că planul este să rupă Ucraina în două dinspre Crimeea și să urce pe Nipru până la Kiev. Armata ucraineană e masiv concentrată în Est, unde e război de 8 ani și de unde se așteptau să intre armata rusă. Dacă tai Ucraina pe Nipru, poți să izolezi cea mai mare parte a forțelor ucrainene. Deocamdată însă rușii avansează foarte greu. Nu au luat Mariupol, nu au Harkov, care părea să pice în două zile”, a spus acesta.
Armand Goșu a susținut că Rusia se îndreaptă spre un război lung, spre pierderi foarte mari, costuri politice mari, costurile economice sunt deja imense. SWIFT, blocarea rezervelor Băncii Centrale.
„Natural ar fi ca elita din jurul lui Putin să vrea să se salveze. Și să facă ceva pentru asta. Eu nu îl mai văd pe Putin controlând situația. Și dacă ar capitula Zelenski și ar face pace cu Ucraina, sancțiunile nu vor înceta. Perioada de sărăcie dramatică din anii ’80 din URSS ar putea să fie parfum față de ceea ce urmează acum în Rusia. Sancțiunile vor pune Rusia pe butuci mai repede decât a pus-o Războiul Rece, campania din Afganistan și prăbușirea prețului petrolului, și e posibil ca cei din anturajul lui Putin să se teamă că va declanșa un război atomic”, a precizat acesta.
Ucraina ar putea deveni un jucător important în UE
În ceea ce privește amenințarea cu armele nucleare, Goșu a arătat că acest lucru din punct de vedere tehnic nu înseamnă mai nimic și că au fost menționate ca să nu uităm că le are.
În ceea ce privește cererea de aderare la UE a Ucrainei, acesta a spus că este o mișcare deșteaptă. El nu a exclus ca Ucraina să primească un pachet special care să presupună și o negociere rapidă.
„Ucraina e mare, cât Franța, are 44 de milioane de locuitori, în UE ar deveni un jucător important”, a spus Goșu.
„România va pierde și mai mult din greutate în UE și NATO dacă intră Ucraina, care va fi cea mai importantă țară din regiune, alături de Polonia”, a spus acesta.
În plus, el a arătat că dacă regimul de la Kremlin se prăbușește în urma acestei crize, NATO are datoria morală să primească Ucraina.
„Da! Nu în câteva zile, dar se va prăbuși. Această criză va grăbi prăbușirea regimului Putin. Gata, se termină!”, a punctat acesta.