Mișcarea momentului în plin război. Au intrat în vigoare sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Băncii Centrale a Rusiei. Acestea au fost deja publicate în Jurnalul Oficial al UE, transmite DPA.
În ceea ce privește măsurile luate, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sancţiunile includ o interdicţie asupra tranzacţiilor cu instituţia rusă.
În același timp, aceasta mai precizează că odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, toate activele Băncii Centrale a Rusiei vor fi îngheţate, într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.
Amintim faptul că încă de duminică, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell anunţase că miniştrii europeni de externe au convenit, de comun acord cu statele membre G7, să blocheze tranzacţiile Băncii Centrale a Rusiei.
Ce nu va mai putea să facă Rusia de acum
Oficialul European a ținut să explice faptul că sancţiunile europene, combinate cu cele ale partenerilor din G7, înseamnă că aproximativ jumătate din rezervele financiare ale Băncii Centrale a Rusiei vor fi îngheţate.
Experții spun că odată cu intrarea în vigoare a acestor măsuri, Rusia va întâmpina probleme majore în plin război. Mai exact, țara condusă de Vladimir Putin nu va mai putea să-şi folosească titlurile de valoare în monedă străină pentru a stabiliza cursul rublei ruseşti.
Pe de altă parte, Josep Borrell a vorbit și despre partea proastă a acestor măsuri. Mai exact, el a precizat că nu toate rezervele Băncii Centrale ruse pot fi blocate, întrucât nu toate se află în state occidentale.
Totodată, oficialul european a mai subliniat și faptul că UE nu poate bloca rezervele din Moscova sau din China, de exemplu, Rusia sporindu-şi rezervele din ţări unde ele nu pot fi blocate.
În timp ce sancținile UE au intrat deja în vigoare, tot în cursul zilei de luni este aşteptată şi excluderea Rusiei din sistemul internaţional de plăţi SWIFT. De menționat este faptul că valul de măsuri asupra Rusiei nu se va opri prea curând.
Uniunea Europeană intenţionează să impună şi alte sancţiuni, împotriva Belarusului şi unor oligarhi, oameni de afaceri şi politicieni ruşi, a mai adăugat acesta.