Studiul a constatat 5,8 cazuri per milion de doze la bărbații cu o vârstă medie de 25 de ani. Riscul după prima doză a fost mult mai mic, de 0,8 cazuri per milion. Constatările au fost publicate în revista JAMA Internal Medicine.

Cercetătorii au urmărit starea medicală a persoanelor vaccinate doar pentru o perioadă scurtă de timp și este posibil să fi ratat persoane ale căror probleme cardiace nu erau suficient de grave pentru a necesita spitalizare.

Extinderea studiilor clinice

Preocupările legate de miocardită, o inflamație a mușchiului inimii, au făcut obiectul unor dezbateri între consilierii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. De asemenea, ar fi determinat Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) să solicite producătorilor de vaccinuri să-și extindă studiile clinice la copiii mai mici.

Experții susțin totuși că beneficiile vaccinurilor depășesc cu mult riscul rar de miocardită. Invocând miocardita drept o situație îngrijorare, autoritățile din țări ca Marea Britanie și Hong Kong au recomandat o doză unică de vaccin pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

Vaccinarea crește riscul de miocardită

Și alte studii au constatat că vaccinarea crește riscul de miocardită. Un studiu israelian publicat în august a analizat dosarele medicale ale aproximativ 2 milioane de persoane și a găsit 2,7 cazuri de miocardită pentru fiecare 100 000 de persoane vaccinate, comparativ cu cele nevaccinate.

CDC a estimat că pentru fiecare milion de băieți vaccinați, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, vaccinurile ar putea provoca maximum 70 de cazuri de miocardită, dar ar preveni 5.700 de infecții, 215 spitalizări și decese.