Timothy D. Synder, profesor de istorie de la Universitatea Yale și London School of Economics and Political Science, este ferm convins că există șanse mari ca Rusia să piardă războiul din Ucraina, în ciuda puterii sale nucleare.
Acesta și-a explicat punctul de vedere într-o serie de postări făcute pe contul său de Twitter, în care a amintit de conflictele militare din timpul Războiului Rece pentru a oferi o perspectivă istorică asupra războiului actual din Europa de Est.
„Referitor la războiul ruso-ucrainean, o serie de comentatori au pornit de la premisa că o putere nucleară nu poate pierde un război. Acestea sunt baliverne totale și baliverne periculoase.
Se repetă ritualic că Războiul Rece ne-a arătat că puterile nucleare nu pot fi înfrânte. De fapt, Războiul Rece a demonstrat contrariul. Puterile nucleare au pierdut războaie tot timpul.
Cine a câștigat războiul dintre Statele Unite (înarmate nuclear) și Vietnamul de Nord? Vietnamul de Nord, bineînțeles. Cine a câștigat războiul dintre Uniunea Sovietică (înarmată nuclear) și Afganistan? Afganistanul, bineînțeles”, a scris Timothy D. Synder pe contul său de Twitter.
Speaking of the Russo-Ukrainian war, a number of commentators begin from the premise a nuclear power cannot lose a war. This is utter nonsense, and dangerous nonsense. 1/10
— Timothy Snyder (@TimothyDSnyder) June 9, 2022
It is ritually repeated that the Cold War showed us that nuclear powers cannot be defeated. In fact, the Cold War proved the opposite. Nuclear powers lost wars all the time. 2/10
— Timothy Snyder (@TimothyDSnyder) June 9, 2022
Rusia se comportă astăzi ca o putere colonială
Acesta afirmă ferm că Rusia se comportă astăzi ca o putere colonială, amintind totodată că puterile coloniale au pierdut războaie decisive în altor state.
„Subiect înrudit: Războiul Rece a fost o perioadă de decolonizare, în care puterile coloniale au pierdut războaie decisive în fața mișcărilor sau statelor anticoloniale.
Rusia se comportă astăzi precum o putere colonială”, a scris el pe contul său de Twitter, fără a menționa direct că președintele rus s-a comparat joi cu țarul rus Petru cel Mare.
„Generalizare înrudită: în ultimele decenii, de cele mai multe ori statul mai mic l-a învins pe cel mai mare pe câmpul de luptă.
Puterile nucleare pierd războaie; țările mari o fac adesea; iar puterile imperiale vor fi umilite. Din punct de vedere istoric, o victorie ucraineană asupra Rusiei nu ar fi surprinzătoare”, a precizat recent Timothy D. Synder.
Există șanse mari ca Ucraina să câștige acest război
Din punctul său de vedere, neînțelegerile istoriei actuale pun armata ucraineană în situația de a câștiga greu acest război.
„Când tragem lecții greșite din trecut, ne dăm o scuză pentru inacțiune în prezent. Dacă Ucraina pierde acest război, nu va fi pentru că a trebuit să piardă. Ucrainenii fac ce pot, iar istoria arată că au o șansă.
Dacă Ucraina pierde acest război, s-ar putea să fie din cauza faptului că alții au folosit istoria proastă pentru a-și oferi motive neplăcute de a pierde timpul în săptămânile care vor defini deceniile următoare”, a scris joi Timothy D. Synder pe contul său de Twitter.