Aliat de nădejde al președintelui Vladimir Putin, dar care face adesea declarații care par contrare Moscovei, liderul de la Minsk a insistat în repetate rânduri că Belarus trebuie să fie implicat în negocierile de pace, pentru a soluționa conflictul din Ucraina, informează Euronews.

În interviul acordat agenției Associated Press, Lukașenko a afirmat: ”Nu sunt suficient de implicat în această chestiune încât să spun dacă se desfăşoară (n.r. războiul) conform planului, aşa cum spun ruşii, sau aşa cum simt eu. Vreau să subliniez încă o dată, simt că această operaţiune durează prea mult”, a spus Lukaşenko. El susține că Ucraina este cea care „provocă Rusia” și a insistat că Belarus este o țară pacifistă.

Negocierile dintre Ucraina și Rusia au început datorită mie

„Nu acceptăm niciun război. Am făcut și facem totul acum ca să nu fie război. Sincer, aș putea spune că negocierile dintre Ucraina și Rusia au început datorită mie”, s-a lăudat președintele Belarusului.

„Dar de ce Ucraina, pe al cărei teritoriu este în desfășurare un război și acțiuni militare în care mor oameni, nu este interesată de aceste negocieri?”, a continuat el.

Lukașenko a mai afirmat că ar fi „inacceptabilă” folosirea armelor nucleare, dar nu a putut spune și dacă Rusia are astfel de planuri.

Putin nu vrea un conflict direct cu NATO

”Nu numai că folosirea armelor nucleare este inacceptabilă pentru că ar fi chiar lângă noi. Nu ne aflăm peste ocean ca Statele Unite. Dacă Rusia este sau nu capabilă de acest lucru, aceasta este o întrebare pe care trebuie să o adresaţi conducerii ruse”, a mai explicat el.

În opinia sa, Putin nu vrea un conflict direct cu NATO şi a îndemnat Occidentul să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla. Rusia a desfășurat forțe pe teritoriul belarus sub pretextul unor exerciții militare și apoi le-a trimis să în Ucraina, ca parte a invaziei care a început pe 24 februarie.

Lukașenko a susținut public operațiunea, susținând, la o întâlnire cu președintele Vladimir Putin, la începutul lunii martie, că Ucraina plănuia să atace Belarus și că ofensiva Moscovei a împiedicat acest lucru.

În paralel, Ucraina a anunțat că este pregătită pentru posibilitatea ca forțele armate ale Belarusului să se alăture efortului de război al invadatorilor ruși, relatează Reuters. „Nu excludem posibilitatea ca Rusia să folosească, la un moment dat, teritoriul Belarusului sau forțele armate ale Belarusului împotriva noastră”, a declarat Andri Demcenko, purtător de cuvânt al Serviciului ucrainean pentru Frontierele de Stat.

Rusia și-a lansat invazia din 24 februarie după o serie de exerciții comune cu Belarus, în cadrul cărora și-a adus trupele tot mai aproape de granița cu Ucraina. Demcenko a precizat și că Ucraina și-a consolidat deja granița cu regiunea separatistă Transnistria, acolo unde tensiunile au început să crească în ultimele săptămâni.

Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, a transmis că armata sa a început exerciții de largă anvergură, miercuri, pentru testarea capacităților de luptă, însă a negat că ar reprezenta vreo amenințare pentru vecinii săi. Ministerul Apărării a declarat că exercițiile vor „implica deplasarea unui număr semnificativ de vehicule militare, care ar putea încetini traficul pe drumurile publice”.