Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a făcut un apel important în exclusivitate pentru Realitatea PLUS. El a subliniat că marea recalculare a pensiilor va corecta inechitățile existente și a recomandat ca legea să nu fie modificată înainte de a se vedea rezultatele acestei recalculări.
Budăi i-a sfătuit pe pensionarii nemulțumiți să se adreseze întâi caselor de pensii, înainte de a lua în considerare acționarea în instanță.
Marius Budăi a subliniat că sunt pensii egale pentru muncă egală
Marius Budăi a subliniat că legea pensiilor urmărește principiile fundamentale de echitate. E vorba de pensii egale pentru muncă egală și contribuție egală. El a recomandat ca legea să fie lăsată să își producă efectele dorite înainte de a face modificări.
Fostul ministru a amintit că legea este un element esențial în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Fostul ministru a făcut apel către pensionari să lase legea să-și facă efectele
El a spus că eventualele ajustări ar trebui discutate pe baza unor argumente tehnice și profesionale clare, cu posibilitatea de a negocia cu Comisia Europeană dacă este necesar.
„Această lege își propune ceea ce am spus la început. Pentru muncă egală, pensie egală. Contribuție egală pensie legală. Ar trebui să lăsăm legea în pace și să-i vedem efectele finale. Bineînțeles, știm că această lege a fost și este jalon în PNRR. Mai putem, poate, modifica pe parcurs după un anumit timp dacă vor fi chestiuni care trebuie îndreptate. Cu argumentele pe masă, cu argumentele profesionale și tehnice clare, sigur că se poate discuta și cu Comisia Europeană”, a comentat acesta.
Pensionarii nemulțumiți sunt îndemnați să se adreseze întâi caselor de pensii
Budăi a făcut apel la mass-media să evite crearea unei stări de panică națională care să ducă la acționarea în instanță a tuturor pensionarilor. El a recomandat ca persoanele care au nelămuriri să se adreseze întâi specialiștilor din casele de pensii. Dacă problemele nu se rezolvă astfel, atunci se poate recurge la contestații și, ulterior, la instanță.
„Nu am vrea și fac un apel și la dvs colegii din presă să creăm așa o isterie națională a trimiterii tuturor bunicilor și părinților noștri la judecată. Acei seniori care au neclarități să discute atât cât timpul permite cu specialiști din cadrul caselor teritoriale de pensii. Dacă nici atunci nu sunt mulțumiți, etapele legale sunt contestația și mersul în instanță”, a spus Marius Budăi.
Principalul obiectiv al noii legi a pensiilor este acela de a asigura echitatea în sistem
Marius Budăi a declarat, anterior, că principalul obiectiv al noii legi a pensiilor este acela de a asigura echitatea în sistem. Fostul ministru al Muncii a explicat că, de-a lungul timpului, au fost aduse în discuție diverse modalități de remediere a inechităților din sistemul de pensii.
Una dintre aceste inechități se referă la o situație des întâlnită. Este cazul unui bărbat și a unei femei care au lucrat în aceleași condiții și cu venituri similare. Cu toate acestea, femeia avea de obicei o pensie mai mică la finalul carierei. Aceasta diferență era cauzată de faptul că pensia se calcula pe baza unui stagiu de cotizare mai scurt pentru femei comparativ cu bărbați.
Cu noile reguli bazate pe contributivitate, se așteaptă ca această disparitate să fie redusă. Femeile care, în trecut, aveau pensii mai mari decât colegii lor bărbați, vor vedea altceva. Acum, pensia lor va fi mai aproape de nivelul pensiei acestora din urmă.