Se cere aderarea României în spațiul Schengen! Președintele Comisiei pentru cetăţenie, guvernanţă, afaceri externe şi instituţionale al Comitetului European al Regiunilor, Patrick Molinoz, cere intrarea României și Bulgariei în zona de liberă circulație din UE.
Patrick Molinoz cere aderarea României și Bulgariei în spațiul Schengen
Se cere aderarea României și Bulgariei în spațiul Schengen! Președintele Comisiei pentru cetăţenie, guvernanţă, afaceri externe şi instituţionale al Comitetului European al Regiunilor, Patrick Molinoz, cere intrarea României și Bulgariei în zona de liberă circulație din UE.
El nu mai vrea să existe două categorii de cetățeni europeni, unii cu mai multe drepturi, alţii cu mai puţine drepturi. Potrivit lui, în viitor, Uniunea Europeană (UE) va trebui construită cu alte sisteme. Din punctul lui de vedere, libertatea de mişcare ar trebui să se aplice în mod egal tuturor cetăţenilor din toate ţările membre din UE.
„Am venit cu maşina în România, din Budapesta. Şi a trebuit să trec graniţa. Anul trecut, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, am fost nevoit să stau la coadă la frontieră, la o frontieră fizică, din România în Bulgaria. Chiar nu e acceptabil, aceasta este opinia mea”, a declarat, marţi, Patrick Molinoz în cadrul ședinței Comisiei pentru cetăţenie, guvernanţă, afaceri externe şi instituţionale a Comitetului European al Regiunilor, care a avut loc Timișoara, Timiș.
Ce ar trebuie să facă România ca să poată intra în spațiul Schengen?
Potrivit europarlamentarului liberal Rareș Bogdan, pentru a putea intra în spațiul Schengen, „dacă calea diplomatică de care a uzat România până acum în cel mai elegant mod nu a mers, va trebui să folosim și căi alternative: diplomația economică.” Pe scurt, „să urmăm calea de atac la CJUE.”
Potrivit Tratatului UE, decizia Austriei putea fi atacată în 60 de zile, adică până pe data de 8 februarie. Eugen Tomac este singurul care a atacat decizia printr-un act înregistrat în data de 6 februarie.
Potrivit lui, „România trebuie să se ralieze actului realizat de către Eugen Tomac și să continue să țină subiectul sus și să pună presiune pe Austria.” „Să folosească din plin sprijinul companiilor austriece prezente în România în încercarea de a influența guvernul de la Viena care se bazează pe minciuni.”
„Pentru ca Guvernul României să poată ataca la CJUE vetoul Austriei ar fi nevoie de un nou vot în Consiliului JAI. Guvernul nu poate să înceapă pentru că nu are cadrul legal. Trebuie să o facă după ce ar mai exista încă o decizie de respingere, ceea ce ar fi catastrofal. Ar putea să susțină cauza lui Tomac. Ar dura până la doi ani de zile. Cel mai repede 8-10 luni. (…) Ceea ce fac Nehammer și Austria e un atac la adresa Uniunii Europene”, a explicat, luni, Rareș Bogdan.