Reprezentanța Comisiei Europene în România a clarificat mai multe aspecte în legătură cu a doua cerere de plată a PNRR și pensii speciale. Din păcate, țara noastră are restanțe în aceste privințe.
Aceasta a asigurat că nu a fost amânată încasarea celei de-a doua tranșe a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cererea de plată numărul doi fiind încă evaluată de către Comisia Europeană. De asemenea, reforma pensiilor speciale – jalonul 215 – nu este cuprinsă în a doua cerere de plată, dar va fi cuprinsă în cea de-a treia.
„Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene”, se arată în comunicatul Reprezentanței Comisiei Europene în România.
România, restanțe în atingerea obiectivelor asumate prin PNRR
Însă pentru a primi fondurile alocate prin PNRR, țara noastră trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care s-a angajat prin acest plan.
„Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, a mai transmis sursa citată.
Potrivit Reprezentanței Comisiei Europene în România, „pentru toate ţintele şi jaloanele incluse in PNRR există un dialog constant între autorităţile române şi Comisia Europeana însă o evaluare oficială este realizată în momentul în care autorităţile transmit o cerere de plată”.
Reacția vine după surse politice au declarat pentru G4Media la jumătatea lunii ianuarie, că cei de la Comisia Europeană au transmis o scrisoare către Guvern, prin care avertiza în legătură cu restanțele mari în atingerea obiectivelor asumate prin PNRR.
Sursele susțin că principalele restanţe ale Guvernului României ar fi decarbonizarea şi anume problema închiderii minelor de cărbune), cât şi legea avertizorului de integritate, care transpune o directivă europeană într-un mod care, în interpretarea Comisiei, descurajează raportările anonime. O altă problemă ar fi legată de prevederi privind pilonul doi de pensii, însă fără o conexiune cu reforma sistemului de pensii speciale.
Suntem în urmă cu trei jaloane PNRR
Vicepreședintele PNL, Gheorghe Falcă, a anunțat miercuri, 15 februarie 2023, că România este în urmă cu finalizarea jaloanelor din cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), trei dintre ele fiind la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Gheorghe Falcă a zis că îl vedea adesea în emisiuni TV pe Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, deși nu a finalizat încă reforma pensiilor speciale, care are nevoie de o dezbatere publică, nici reforma salarizării și nici reforma Pilonului II de pensii pentru a prezenta sustenabilitatea pensiilor din acest pilon.
Potrivit spuselor sale, dacă Guvernul României nu va finaliza reformele până în luna martie, nu va primi tranșa de bani aferentă lunii martie, ceea ce înseamnă că oficialii români vor munci până în aprilie, mai sau iunie și în momentul în care vor finaliza reformele, atunci vor lua tranșa, dar acest lucru este destul de dificil pentru administrațiile locale și administrațiile centrale care folosesc acești bani pentru că tranșele au un ritm de venire în țară de două ori pe an, astfel încât să asigure cu bani investițiile necesare.