În topul afecțiunilor pentru care medicii au solicitat Poliției Rutiere să suspende dreptul de a conduce se află etilismul cronic. Zeci de permise au fost deja suspendate în Vaslui de către polițiștii rutieri, scrie Adevărul.
Un număr de 43 de conducători auto din județul Vaslui s-au trezit pietoni ca urmare a solicitărilor medicilor către Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratul de Poliţie al judeţului.
Nu toți soferii au fost însă de acord cu această decizie și unul dintre aceștia a contestat în instanță dispoziţia şefului Poliţiei Rutiere Vaslui, prin care i s-a anulat dreptul de a conduce. Bărbatul din Bârlad consideră că diagnosticul pus de medici a fost greșit.
„În fapt a arătat reclamantul că în urma unui episod izolat determinat de o oboseală accentuată (nesomn, stres generat de unele probleme financiare etc) şi de un consum moderat şi accidental de alcool, i s-a făcut rău iar familia a apelat la serviciile de ambulanţă. Ca urmare a acestui fapt, a fost internat la Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” din Bârlad pentru o perioadă scurtă, în acest timp fiind investigat medical – control general. Biletul de externare şi scrisoarea medicală eliberate ulterior ieşirii din spital conţin recomandări cu privire la interzicerea consumului băuturilor excitante ale sistemului nervos (cafea, alcool, coca-cola etc), fiind făcute recomandări şi cu privire la interzicerea dreptului de a conduce vehicule sau autovehicule. A făcut precizarea că diagnosticul conţine menţiunea etilism cronic, afecţiune de care nu suferă, nefiind un consumator frecvent de alcool”, se arată în hotărârea Tribunalului Vaslui.
Solicitarea înaintată Tribunalului de către conducătorul auto a fost respinsă ca fiind inadmisibilă. Judecătorii au motivat decizia prin faptul că reclamantul, potrivit procedurii, ar fi trebuit să se adreseze cu o contestaţie mai întâi la IPJ Vaslui și abia apoi instanţei.
”Aşa cum rezultă din actele dosarului la data de 26.02.2019 a fost emisă adresa prin care i s-a adus la cunoştinţă respingerea cererii motivat de faptul că avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de instituţiile medico-legale, la solicitarea şi pe cheltuiala părţilor interesate , act pe care reclamantul nu a înţeles să îl conteste. În cauză, instanţa constată că reclamantul nu a respectat dispoziţiile imperative ale art. 7 din legea 554/2004, acesta neformulând plângerea prealabilă obligatorie prevăzută de lege, în termenul prevăzut de lege, ceea ce echivalează cu neparcurgerea procedurii prealabile”. au precizat judecătorii.