Anunţ crunt de la vârful BNR! 11 milioane de români, direct vizaţi: Au pierdut cel mai mult

oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

Românii cu credite sunt cei mai avantajați în această perioadă, spune consilierul de strategie la Banca Națională a României (BNR), cu toate că și aceștia au de pierdut. Adrian Vasilescu a explicat care sunt problemele cu care se confruntă aceste persoane, dar a vorbit şi despre evoluţia leului în raport cu euro în ultimii ani.

Românii cu credite, cei mai avantajați în această perioadă. Consilier BNR: Sunt avantajați în raport cu inflația

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie la Banca Națională a României, a fost invitat sâmbătă seara la B1 TV, acolo unde a declarat că leul s-a depreciat cu 96 de bani față de euro în ultimii 13 ani.

„Într-adevăr, leul cunoaște, așa cum ați spus, o ușoară apreciere, dar asta este conjunctural. Este vară, a fost Sfânta Maria, au venit foarte mulți români care lucrează în străinătate și au schimbat bani.

În același timp, ca anul trecut, a fost vândut grâu chiar din lan și asta a contribuit la aprecierea leului, deci nu m-aș opri acestui fapt, care deși este încurajator, este conjunctural, și aș spune că de 13 ani, adică 2008 și până în prezent, leul este stabil pe o piață stabilă”, a declarat acesta.

96 de bani, o cifră importantă

Consilierul de strategie de la BNR a mai precizat că suma cu care s-a depreciat leul față de euro în acești ani este una importantă.

„Practic, în această perioadă de 13 ani și ceva, leul s-a depreciat față de euro cu 96 de bani, 96 de bani este o cifră infimă și sunt 13 ani, în această perioadă de 13 ani s-a înscris și criza din 2008-2009, recesiunea din 2009 și 2010, evenimentele din 2010, încă două recesiuni importante, de asemenea inflații mari.

Totuși, prin aceste furtuni, leul s-a depreciat cu 96 de bani. Asta este cifra importantă, iar ideea este stabilitatea financiară, stabilitatea absolută a acestei piețe, care de fapt constituie stâlpul activității financiare din România”, a continuat el.

Românii cu credite sunt mai avantajați în această criză

Adrian Vasilescu a mai spus că 11 milioane de persoane fizice au până în 16 milioane de conturi, subliniind că aceste persoane au trecut mai multă vreme prin fenomenul numit „represiune financiară”.

„Sunt 11 milioane de persoane fizice care au între 15 și 16 milioane de conturi. Practic, aceste persoane au trecut multă vreme printr-un fenomen, printr-un proces, pe care lumea îl numește «represiune financiară».

Dobânzile au scăzut foarte mult pentru depozite și în România, și în alte țări, și practic acum, de când a început inflația, de la 1 ianuarie anul trecut și până în prezent, cei care au pierdut cei mai mult sunt acești 10 sau 11 milioane, ei sunt cei care au pierdut cel mai mult”, mai spune acesta.

Consilierul de strategie de la BNR a mai precizat că și cei care au credite pierd, însă aceștia sunt avantajați în raport cu inflația și cu consecințele istorice.

„Sigur că pierd și cei care au credite, dar aș vrea să fac o subliniere apăsată – cei care au credite sunt cei mai avantajați în această criză, pentru că, deși crește ROBOR, cei care sunt racordați la ROBOR, cei care au luat credite înainte de 2 mai 2019, a crescut ROBOR foarte mult și acest indicator al pieței financiare a umflat într-un fel costul creditului și ratele celor care au luat credite (…), dar în raport cu inflația cu ei sunt avantajați, în același timp sunt avantajați și prin consecințe istorice”, a mai spus Adrian Vasilescu.