Ar putea fi vorba despre un produs contrafăcut

În contextul cazului de dopaj al Simonei Halep, directorul general al fabricii de medicamente Terapia Cluj a făcut declarații în legătură cu riscul contaminării unui supliment nutritiv cu Roxadustat. Potrivit acestuia, într-o fabrică de medicamente, riscul de contaminare este exclus. Acesta punctează că există posibilitatea ca sportiva să fi ingerat un produs contrafăcut.

„Este imposibil ca această substanță activă, Roxadustat, să ajungă, accidental, după un proces de fabricație într-o companie farmaceutică într-un baton energizant sau supliment nutritiv. Este absolut imposibil să ajungă accidental”, declară Dragoș Damian pentru ProSport.

Potrivit directorului general al fabricii de medicamente Terapia Cluj, nu este posibil ca medicamentul Evrenzo, care conține substanța activă Roxadustat, să fie produs pe aceeași linie de fabricație cu un supliment nutritiv care să fie apoi contaminat și comercializat.

„Cine produce Roxadustat nu produce batoane proteice și băuturi energizante, sunt companii farmaceutice care sunt inspectate, care obțin certificări foarte greu de la agențiile medicamentului din lume” spune șeful fabricii de medicamente Terapia. „Pe fiecare slot din procesul de fabricație sunt patru etape. De când se introduce în fabricație substanța activă și până ce iese de pe linia de producție, pentru medicamentul pe care-l vedem în farmacie, în cutia aceea, există 60 de teste diferite care arată conformitatea”, detaliază Damian.

Posibilitate zero de contaminare

El afirmă că „suplimentul nutritiv ingerat de Simona nu provine dintr-o companie farmaceutică”. De asemenea, el face o comparație cu Arnold Schwarzenegger, care se dopa cu un produs patentat și comercializat, până acum mai bine de 20 de ani, de compania românească Terapia din Cluj dar care, în prezent, este falsificat.

„Nu este permisă fabricarea produselor hormonale pe o line de producție, de fabricație, obișnuită. Concret, laboratoare, producători clandestini de medicamente contrafăcute sau falsificate continuau să folosească și să abuzeze de exemplu de marca Naposim, ea fiind foarte cunoscută”, a mai spus acesta.

„Posibilitatea este zero ca alte produse fabricate de producător să fie contaminate cu Roxadustat. Riscul de contaminare într-o procesare de medicamente este practic zero într-o companie farmaceutică acreditată de agențiile internaționale de control”, spune CEO-ul Terapia Cluj, care punctează că „după ce se fabrică un medicament linia de producție este imediat foarte bine curățată conform unor standarde, proces care durează 3-4 ore, poate mai mult, înainte ca următoarea serie, din următorul medicament, să intre în fabricație”.