BNR: Sistemul fiscal este sub o presiune considerabilă
Consilierul Guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Eugen Rădulescu, susține că sistemul fiscal din România a fost pus sub o presiune considerabilă. El subliniază că angajamentul de a atinge un deficit de 4,4% din PIB în acest an era greu de realizat și Consiliul Fiscal a atras atenția cu privire la subevaluarea veniturilor și supraevaluarea cheltuielilor.
„Tot sistemul fiscal din România a fost transformat într-un șvaițer, atât pe partea de venituri, cât și pe partea de cheltuieli. Singurul lucru care urma să se întâmple era ca el să plesnească. Da, a plesnit. Aici suntem!
Angajamentul către UE că vom ajunge la 4,4% deficit anul acesta era un angajament frumos, dar n-aveai nevoie de prea multă știință ca să-ți dai seama că nu se poate.
Consiliul Fiscal a spus foarte clar de la bun început, veniturile sunt subevaluate, cheltuielile sunt supraevaluate. Asta îmi aduce aminte de anul 2010”, a declarat Eugen Rădulescu, consilierul Guvernatorului BNR, potrivit Digi24.
România trebuie să înceapă cu anularea facilităților fiscale
Anterior, consilierul Guvernatorul BNR sugera că remedierea situației fiscale în România ar trebui să înceapă prin anularea rapidă a facilităților fiscale acordate. Eugen Rădulescu consideră că s-a dezvoltat o cultură a facilităților fiscale care nu mai sunt eliminate. Acest lucru a dus la privilegii fiscale pentru anumite categorii sau companii și la o distorsiune a competiției.
De asemenea, el subliniază importanța ca această politică fiscală fermă să fie menținută pentru următorul ciclu electoral.
„În loc să existe o competiţie sănătoasă, pentru performanţă personală mai bună, efortul se mută în a accede într-o poziţie care oferă un privilegiu fiscal: mai multă bunăstare pentru mai puţină muncă”, spune Rădulescu.
„Tocmai faptul că s-a ajuns atât de departe pe această cale ar justifica o decizie politică fermă: toate facilităţile deja acordate îşi încetează aplicabilitatea şi nu se acordă alte facilităţi decât punctual, pentru investiţii foarte mari (să spunem, de la 50 milioane de euro în sus) şi pentru o perioadă precis delimitată, nu mai lungă de 5 ani.
Ar fi ideal un acord politic de a continua această politică fermă şi clară în următoarele 3 cicluri electorale, cel puţin. Ştiu că anularea facilităţilor fiscale va fi un demers dificil politic, mai ales cu un an înaintea alegerilor”, a spus consilierul Eugen Rădulescu.
De asemenea, el consideră că trebuie adoptat fără întârziere „un regim al taxei pe valoarea adăugată (TVA) mult simplificat, cu doar două cote (19%, cota standard, şi 9% numai pentru produsele alimentare, fără zahăr, băuturi şi dulciuri) şi fără excepţii”.