Anunț cumplit de la OMS: Vaccinarea, de una singură, nu ne mai salvează

oms

Sursă: Dreamstime

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin vocea directorului său la nivel european, nu mai este atât de încrezătoare în evoluţia pozitivă a luptei cu pandemia, aşa cum sunau declaraţiile în urmă cu doar patru luni. Ce s-a schimbat între timp şi de ce nu mai putem obţine atât de uşor imunitatea colectivă?

Se năruie toate speranţele?

Directorul OMS Europa nu crede că mai putem atinge imunitatea colectivă numai prin vaccinare

OMS nu mai este încrezătoare că un nivel ridicat al vacinării poate opri, de unul singur, pandemia. Motivul: variantele nou apărute ale SARS-CoV-2, care au redus foarte mult perspectiva unei imunităţi colective.

Hans Kluge, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă în care a îndemnat la “anticipare pentru a ne adapta strategiile de vaccinare”, mai ales atunci când vine vorba despre doze suplimentare de vaccin, pentru că există o posiblitate mare ca boala să fie în continuare endemică, fără a fi eradicată, transmite agenţia AFP, potrivit News.ro.

Acelaşi oficial spunea, în mai 2021, că “pandemia se va încheia atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimă de 70%” din populaţia globului.

Jurnaliştii i-au reamintit de această declaraţie, iar Hans Kluge a replicat că variante mai contagioase ale noului coronavirus, în principal varianta Delta, au schimbat situaţia. La acel moment, “nu exista o asemenea apariţie de variante tot mai transmisibile şi mai virale”, a declarat directorul OMS Europa.

Sistemele sanitare au o nevoie disperată să trateze şi alte boli decât COVID-19

“Cred că acest lucru ne aduce în punctul în care obiectivul esenţial al vaccinării este, înainte de toate, împiedicarea formelor grave ale bolii şi mortalitatea.

Dacă luăm în calcul faptul că noul coronavirus va continua să înregistreze mutaţii şi să rămână printre noi, atunci trebuie să anticipăm cum să ne adaptăm în mod treptat strategia de vaccinare transmiterii endemice şi să obţinem cunoştinţe foarte preţioase despre impactul dozelor suplimentare”, a adăugat acesta.

Anumiţi epidemiologi susţin că atingerea unei imunităţi colective doar prin vaccinare pare acum o iluzie, însă subliniază că vaccinurile rămân cruciale în controlarea pandemiei.

Nivelul ridicat al vaccinări este indispensabil “în vederea unei reduceri a presiunii asupra sistemelor noastre de sănătate, care au o nevoie disperată să trateze alte boli decât COVID-19”, a mai declarat, vineri, Hans Kluge.

Sursă foto: Dreamstime