Președintele rus Vladimir Putin a declarat pentru un ziar rusesc că grupul privat de mercenari Wagner „pur și simplu nu există” ca entitate juridică și a explicat că Rusia nu are o lege pentru organizațiile militare private.
Ce s-a discutat la reuniunea de la Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin a vorbit pentru prima dată, joi, despre ceea ce s-a discutat la reuniunea de la Kremlin la care au participat 35 de comandanți Wagner, inclusiv șeful grupării, Evgheni Prigojin. Întâlnirea a avut loc la data de 29 iunie, la doar câteva zile după ce luptătorii Wagner au lansat o revoltă de scurtă durată împotriva Moscovei.
„Pe de o parte, la întâlnire am făcut o evaluare a ceea ce au făcut pe câmpul de luptă (în Ucraina), iar pe de altă parte, a ceea ce au făcut în timpul evenimentelor din 24 iunie. În al treilea rând, le-am arătat posibile opțiuni pentru serviciul lor viitor, inclusiv utilizarea experienței lor de luptă. Asta a fost tot”, a afirmat Putin.
Vladimir Putin a fost intervievat de ziarul rusesc Kommersant. Acesta a fost întrebat dacă Wagner va fi păstrat ca unitate de luptă.
„Ei bine, Wagner nu există! Noi nu avem o lege pentru organizațiile militare private! Pur și simplu nu există! Nu există o astfel de entitate juridică.
Grupul există, dar din punct de vedere legal nu există! Aceasta este o problemă separată legată de legalizarea efectivă. Dar aceasta este o chestiune care ar trebui să fie discutată în Duma de Stat, în guvern. Nu este o întrebare ușoară”, a explicat Vladimir Putin.
Președintele rus a declarat că le-a oferit celor 35 de comandanți Wagner mai multe opțiuni de angajare, inclusiv una sub conducerea comandantului lor direct, care poartă indicativul Sedoy, un om sub comanda căruia luptătorii Wagner au luptat în ultimele 16 luni.
Prima apariție a lui Vladimir Putin după revolta mercenarilor
Înregistrarea video îl arată pe preşedintele Putin aşezat la un birou, fără a se putea preciza unde şi când a avut loc filmarea. În intervenţia sa, Vladimir Putin nu menţionează revolta armată care a zguduit Rusia, însă evocă „provocările” cu care se confruntă industria rusă din cauza sancţiunilor occidentale.
„Astăzi, dezvoltarea încrezătoare a industriei naționale, creșterea capacităților sale competitive, pozițiile sale atât pe piața internă, cât și pe cea globală, precum și rezolvarea sarcinilor cheie pentru consolidarea securității, suveranității economice și tehnologice a țării depind în mare măsură de potențialul personalului.
Și de aceea este atât de important ca în întreprinderile noastre să vină tot mai mulți tineri profesioniști – competenți, creativi și cu o mentalitate modernă, gata să-și asume responsabilități, să ofere soluții care nu sunt standard”, a spus preşedintele Federaţiei Ruse în discursul său.
De asemenea, el a avut o convorbire telefonică cu președintele iranian Ebrahim Raisi, care și-a exprimat sprijinul deplin pentru conducerea rusă, potrivit Interfax.