Jason Jay Smart, care a consiliat mai mulți lideri politici din Europa, a scris recent în Kyiv Post despre existența unor tensiuni între Prigojin, liderul Grupului Wagner, și liderul de la Kremlin. Aceste tensiuni ar fi creat o fisură în relația dintre cei doi, potrivit site-ului Newsweek.
Potrivit lui Smart, se speculează în unele cercuri că, având în vedere relația tensionată cu Putin, Prigojin ar putea să vadă ”vântul schimbării” din Rusia ca pe o mare oportunitate de a accede la putere. Smart a declarat pentru Newsweek că „Vladimir Putin crede că ține totul sub control. Dar toți dictatorii din istorie au avut acest acest control până la un moment dat. Este foarte greu de prezis când va veni acel moment”.
Grupul Wagner s-a remarcat ca o forță majoră în războiul din Ucraina, iar Prigojin s-a contrat public cu oficialii ruși când a susținut că mercenarii său au fost cei care au reușit capturarea orășelului Soledar din regiunea Donețk.
Un act de înaltă trădare
Se spune că Prigojin este un critic mai vechi al ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, dar nemulțumirea sa a crescut când Kremlinul şi-a atribuit meritul pentru victoria Rusiei la Soledar.
Recent, Prigojin i-a atacat pe Șoigu și Valery Gerasimov, șeful statului major rus, într-un clip postat pe Telegram. El i-a acuzat că încearcă să „distrugă” Grupul Wagner și că presupusele lor acțiuni „pot însemna un act de înaltă trădare”.
„Leul tânăr” vrea să-l detroneze pe bătrânul rege leu
Smart, care este corespondent pentru Kyiv Post, susține că războiul din Ucraina este susținut masiv de populația rusă, iar toate previziunile din 2022, despre un oligarh care îl va îndepărta pe Putin de la putere, din cauza sancțiunilor occidentale, nu s-au concretizat.
„Istoria a dovedit că, uneori, liderii se prăbușesc nu pentru că au făcut ceva greșit în ochii cetățenilor lor, ci pur și simplu pentru că un leu tânăr vrea să-l detroneze pe bătrânul rege leu”, a scris Smart.
„Tânărul leu” în acest scenariu ar putea fi Prigojin, continuă el. „Dacă aș fi fost Prigojin și vedeam actuala situație, mi-aș fi dat seama că pot să devin un centru de putere”, a mai declarat Smart pentru Newsweek.
Care ar putea fi strategia lui Prigojin
Cel mai probabil, spune el, Prigojin va începe prin a elimina orice potențiali oponenți în drumul său către putere, iar asta ar include persoane precum ministrul Șoigu și liderul cecen Ramzan Kadîrov. În plus, susține Smart, Prigojin ar avea nevoie de o rută strategică: încercarea de a-și asigura sprijinul din partea Occidentului.
Deși Statele Unite au spus că nu sprijină o schimbare de regim în Rusia, Prigojin ar putea câștiga susținerea Casei Albe, prin preluarea arsenalului nuclear al Rusiei, crede Smart.