„Pentru o informare corectă a beneficiarilor sistemului public de pensii din România, Casa Națională de Pensii Publice face următoarele precizări:
Informaţiile apărute în mass media în data de 28 iunie 2020 potrivit cărora începând cu data de 1 iulie 2020 legea pensiilor se modifică, vizează sistemul de pensii din Republica Moldova și se regăsesc pe site-ul Casei Naționale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, instituția care gestionează sistemul public de pensii.
Orice modificare legislativă care vizează sistemul public de pensii din România se afișează pe site-ul oficial al instituției noastre, Casa Națională de Pensii Publice”, este scris pe cnpp.ro
La ce face referire CNPP
„Începând cu data de I iulie 2020 va intra în vigoare o prevedere la Legea pensiilor prin care crește vârsta de pensionare și a stagiului de cotizare.
Potrivit actului normativ, dacă până acum vârsta standard de pensionare în cazul femeilor era de 59 de ani, aceasta va crește treptat până la 63 de ani, până în 2028.
De asemenea se va modifica și perioada stagiului de cotizare. Dacă până în momentul de față era de 32 de ani, după această modoficare Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a transmis că se va ajunge la 34 de ani.
În cazul bărbaților, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, iar stagiul de cotizare de 34 de ani.
A rămas, totuși, în vigoare prevederea prin care atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor, se stabilește pensia pentru limita de vârstă în condițiile unui stagiu de cotizare de minimum 15 ani.
Desigur vor exista și excepții. De exemplu, femeile care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci sau mai mulți copii, pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare. Acesta se pot pensiona cu trei ani înainte de vârsta standard. De asemenea, excepții mai sunt prevăzute și în cazul celor care au lucrat în condiții deosebite de muncă. La rândul lor și aceștia pot ieși mai devreme la pensie.
În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității de muncă a solicitantului şi veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale,
Măsurile intră imediat în vigoare după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial, în acest caz data de 1 iulie 2020”, este un exemplu de știre care face referire la sistemul de pensii din Republica Moldova, nu la cel din România.