Te gândești să schimbi culoarea mașinii? Registrul Auto Român (RAR) a clarificat ce trebuie să faci ulterior pentru a fi, totuși, în legalitate. Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi.
Ce trebuie să faci dacă îți schimbi culoarea mașinii?
Schimbarea culorii autovehiculului poate fi o opțiune viabilă în anumite momente, iar RAR a dorit să lămurească ce trebuie să facă proprietarul mașinii pentru a rămâne în legalitate. Procesul nu este complicat, atâta timp cât urmați câțiva pași simpli.
Așadar, ce trebuie să faci dacă îți schimbi culoarea mașinii? Într-o postare pe Facebook, Registrul Auto Român a precizat că, potrivit Directivei 2007/46/CE, cele 10 culori de bază care pot fi înscrise în cartea de identitate a vehiculului (CIV) sunt: alb, galben, portocaliu, roşu, violet, albastru, verde, gri, maro şi negru.
Dar dacă vehiculul este vopsit în două culori, ambele vor fi înscrise în CIV (de ex. verde + roșu), numai dacă acestea sunt în proporții relativ egale. În caz contrar, precizează sursa citată, se va înscrie culoarea predominantă.
RAR a mai precizat că, în cazul în care vehiculul prezintă mai mult de două culori sau dacă acestea nu sunt culori uniforme, ci nuanțe degradate sau imagini, în Certificatul de Înmatriculare al Vehiculului (CIV) se va înscrie culoarea predominantă, urmată de mențiunea „multicolor”.
Pentru autovehiculele utilizate în regimul TAXI, a doua culoare (de exemplu, galben) se va înregistra în CIV doar dacă este prezentă pe cel puțin următoarele elemente: plafon, stâlpi și capote/hayon.
După ce vehiculul a fost vopsit sau colantat în nuanța dorită, este necesar să vă prezentați la sediul unei reprezentanțe RAR pentru a modifica culoarea în CIV.
Documentele necesare pentru modificarea CIV
Iată documentele necesare la RAR pentru modificarea CIV în urma schimbării culorii vehiculului:
- cerere de activitate pe care solicitantul o va primi și o va completa la venirea în reprezentanța RAR;
- actul de identitate al solicitantului;
- cartea de identitate a vehiculului în original.
Sursa citată a mai precizat că, în situația în care solicitantul activității nu este și proprietarul vehiculului, acesta trebuie să prezinte un act de reprezentare legală. Dacă deținătorul vehiculului este o persoană juridică, este necesară o delegație. În cazul în care deținătorul este o persoană fizică, se va solicita o împuternicire notarială.
De asemenea, RAR a atras atenția că, pentru modificarea culorii în cartea de identitate a vehiculului, este necesară efectuarea unei programări online sau prin intermediul call-center-ului.