Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat vineri că a prezentat Biroului Electoral Central (BEC) aplicaţiile informatice pentru alegerile prezidenţiale şi este în desfăşurare etapa de evaluare şi instruire a persoanelor care vor asigura operarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) în secţiile de votare din ţară.
„Pregătirile pentru organizarea alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie sunt în plină desfăşurare, iar specialiştii STS, alături de celelalte instituţii implicate în organizarea şi buna desfăşurare a scrutinului din noiembrie, întreprind toate demersurile pentru a furniza servicii tehnice şi operaţionale, necesare asigurării unui proces electoral transparent şi corect. Respectăm cu rigurozitate calendarul de activităţi, astfel încât, în acest moment, am prezentat aplicaţiile informatice pentru alegerile prezidenţiale şi suntem la etapa de evaluare şi instruire a persoanelor care vor asigura operarea SIMPV în secţiile de votare din ţară”, a declarat prim-adjunctul directorului STS, general de brigadă Ionel-Sorin Bălan, conform unui comunicat transmis de STS.
STS mai transmite că, pe 10 octombrie, au fost prezentate principiile generale şi fluxurile informaţionale şi operaţionale, precum şi posibilele funcţionalităţi ale aplicaţiilor informatice realizate de STS în conformitate cu solicitările AEP şi INS formulate până în acel moment, în vederea pronunţării unei decizii a BEC care să specifice cerinţele operaţionale necesare implementării.
„Încă din prima zi a lunii octombrie, specialiştii noştri acordă sprijin reprezentanţilor din străinătate ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în vederea identificării soluţiilor optime pentru asigurarea serviciilor de comunicaţii necesare funcţionării SIMPV, în locaţiile în care se vor înfiinţa secţii de votare. Din data de 7 octombrie 2019, STS, cu sprijinul MAE, a trimis către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României câte două tablete pentru fiecare secţie de votare, propusă a se înfiinţa, în vederea instruirii preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare din străinătate. De asemenea, astăzi, 18 octombrie, a început procesul de trimitere a necesarului suplimentar de tablete, materiale conexe şi plicuri sigilate cu date de autentificare”, menţionează STS.
În vederea participării la sesiunile de instruire-examinare organizate de către STS, împreună cu MAE, pentru desemnarea membrilor operatori de calculator, au fost transmise personalului secţiilor de votare din străinătate instrucţiuni în vederea înscrierii acestora pe o platformă de pregătire online.