Persoanele care au participat timp de cel puțin cinci ani la fondul de pensii administrat privat sau, după cum mai este el cunoscut, Pilonul II pot solicita ca banii de contribuție la pensii care ajung acolo să se ducă integral la sistemul public de pensii, adică la Pilonul I. Această măsură se găsește într-un act normativ ce a fost oficializat de curând.
Schimbările privind modul în care cei ce au cotizat la Pilonul II de pensii pot beneficia de sumele strânse în acest fond se regăsesc în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Ordonanța de urgență a fost adoptată de Guvern și publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.
Concret, actul normativ prevede ca orice persoană care a participat la un fond de pensii private (Pilonul II) timp de cel puțin cinci ani să poată alege ca banii de contribuție socială să se ducă numai la Pilonul I (pensiile de stat), nu atât la Pilonul I, cât și la Pilonul II.
Conform ordonanței, banii cotizați la Pilonul II până la momentul solicitării optării numai pentru Pilonul I vor rămâne la Pilonul II. Practic, după ce un român va cere ca contribuția la pensii să meargă integral la Pilonul I, partea care de obicei mergea la Pilonul II va merge din acel moment tot la Pilonul I, scrie avocatnet.ro.
Dacă angajatul nu optează pentru ca banii de contribuție socială să se ducă numai la Pilonul I, contribuția la pensii datorată de salariați se împarte în două – o parte merge la Pilonul I, iar alta merge la Pilonul II.