Taxa pe lăcomie adoptată de Guvern la finele anului trecut începe să își arate efectele. Deși OUG a fost adoptată pentru a pedepsi firmele care nu plătesc destule impozite, tot românii de rând vor suporta factura.
Cursul euro a atins un nivel record, abonamentele la cablu și internet cresc, companii pleacă din România (Nestle), iar prețurile cresc.
Leul atinge un nou minim istoric faţă de euro pentru a doua zi consecutiv. La cotaţia BNR a mai pierdut jumătate de ban şi se apropie de 4 lei și 68 de bani, după ce ieri a depăşit pentru prima dată pragul de 4 lei şi 67 de bani. Deprecierea monedei naţionale va continua, cred specialiștii, şi va aduce cheltuieli mai mari nu numai pentru cei cu credite în euro sau chirii stabilite în această monedă, ci şi pentru toţi ceilalţi români, pentru că tot ce consumăm din import va costa mai mult.
Scumpirile rămân în topul îngrijorărilor populației și nu fără motiv. Anul trecut, în vară, inflaţia a depășit 5%, iar cheltuielile unei gospodării au crescut mai mult decât au crescut veniturile.
România consumă tot mai mult din import, inclusiv alimente, iar costurile acestora depind direct de cursul valutar.
Patronatele spun că vedem acum rezultatul creșterii veniturilor populației peste creșterea de productivitate a țării. Iar instabilitatea politică și fiscală au contribuit la deprecierea leului, spun acestea.
Nici viitorul nu sună bine. Analiștii financiari estimează un curs de 4,69 de lei pentru un euro pentru începutul verii, iar la finalul anului ar putea ajunge la 4,74 de lei.
CHELTUIELILE CRESC MAI MULT CA VENITURILE
Trim. III 2018 vs trim. III 2017
Venituri: 4.454 lei/gospodărie +30%
Cheltuieli: 3.891 lei/gospodărie +35%
(SURSĂ: INS)
NOU MINIM ISTORIC PENTRU LEU
10 ianuarie.: 4,6764 de lei/euro
Prognoze
mai: 4,69 lei/euro
decembrie: 4,74 lei/euro
(sursă: BNR, CFA)