Comisia Europeană face apel la statele membre ale Uniunii Europene să relaxeze restricțiile treptat și cu foarte multă grijă, luând în considerare sfaturile specialiștilor în sănătate publică și datele epidemiologice disponibile în acest moment. În plus, specialiștii susțin că autoritățile de la Bruxelles ar trebui să le reamintească guvernelor europene ce riscă dacă relaxează prea devreme restricțiile.
Ridicarea restricțiilor asupra libertății de mișcare a persoanelor trebuie să fie proporțională și nediscriminatorii, atrage atenția Comisia Europeană, în contextul în care mai multe state membre vecine au început discuții la nivel bilateral privind regimul de trecere a granițelor dintre ele, transmite RRA.
Măsurile de carantină țin de competențele naționale ale statelor membre, dar foaia de parcurs prevede că măsurile trebuie luate, menținute sau ridicate pe criterii științifice și epidemiologice și în funcție de recomandările Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
„Sperăm că statele membre care au adoptat anumite măsuri de carantină să aplice aceleași reguli altor state membre dacă acestea au condiții epidemiologice similare. E foarte important ca atunci când iau măsuri statele membre să facă asta în coordonare cu țările membre vecine și cu Comisia Europeană, dar și Comitetul de Securitate în Sănătate”, a precizat Stefan de Keersmaeckere, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
De asemenea, în foaia de parcurs se cere statelor membre să ofere cifre privind evoluția pandemiei nu doar la nivel național, ci și regional, mai ales că aceste date sunt adunate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, care face ulterior recomandări.
Germania a anunțat deja o relaxare a restricțiilor, însă autoritățile de la Berlin au stabilit o limită de 50 de noi infecții la suta de mii de locuitori pe săptămână, a cărei depășire va duce la reimpunerea unor restricții de circulație. Și alte state, precum Belgia și Franța, au anunțat relaxarea măsurilor, după două luni de restricții.
Mai mulți membri ai Parlamentului European au declarat că Blocul comunitar ar trebui să primească prerogative suplimentare în domeniul sănătății în viitor.