Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 22 februarie, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că va trimise bugetul pe 2019 la Curtea Constituțională, șeful statului explicând că acesta nu se respectă obligații asumate față de UE, încalcă unele drepturi fundamentale, a fost ignorat rolul Consiliului Fiscal și se aduce atingere principiului descentralizării si subsidiarității. Iohhanis a refuzat să promulge legea bugetului pe motiv că acesta ar încălca grav Constituția.”Există, din păcate, şi aspecte de neconstituţionalitate în acest buget. Bugetul ruşinii naţionale nu doar că pune în pericol economia românească, ci are aspecte clare de neconstituţionalitate”, afirmat președintele Iohannis, în februarie 2019.
Președintele a invocat cinci motive de neconstituționalitate a legii bugetului pe 2019 în sesizarea transmisă vineri CCR.
Potrivit documentului, șeful statului a identificat trei motive extrinseci de neconstituționalitate: 1. ignorarea opiniei Consiliului Fiscal și încălcarea principiilor și reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară; 2. nerespectarea MTO (obiectivul bugetar pe termen mediu) și diferențele prea mari dintre prognoza de creștere economică realizată de Comisia Europeană și cea realizată de Guvern.
De asemenea, președintele a invocat și două motive intrinseci (pe fond) de neconstituționalitate: 1. transferul cheltuielilor sociale în sarcina autorităților locale și 2. autorizarea Ministerului Dezvoltării să jongleze cu banii între diverse capitole bugetare.