Anunț de ultimă oră despre carnea de pui! Este informația momentului în România: Trebuie să înceteze

Sursă: Dreamstime

Fermierii au fost luați în vizor de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Agenția le-a recomandat marți, 21 februarie, să încetinească ritmul de creştere a puilor, să înceteze să mai ţină găinile în cuşti şi să reducă densitatea animalelor.

Așadar, EFSA a recomandat marţi fermierilor să încetinească ritmul de creştere a puilor, să înceteze să mai ţină găinile în cuşti şi să reducă densitatea animalelor pentru a îmbunătăţi condiţiile de creştere a păsărilor.

Recomandările formulate de agenția europeană în două rapoarte separate se adaugă celor cu privire la creşterea porcilor, care au fost emise anul trecut şi vin într-un context în care efectivele de animale de pe continent se reduc din cauza unor epidemii şi a costurilor mari cu nutreţul şi energia.

EFSA le spune fermierilor că ritmul de creştere ar trebui plafonat la 50 de grame pe zi

În cazul puilor de carne, ritmul de creştere ar trebui plafonat la 50 de grame pe zi, pentru a menţine păsările sănătoase şi active, se arată în recomandările publicate marţi de EFSA.

De asemenea, găinile ouătoare nu ar trebui ţinute în cuşti iar tăierea ciocului, pentru a preveni rănile, ar trebui eliminată, deoarece nu este necesară dacă sunt utilizate practici bune de gestionare a efectivelor de păsări, a subliniat EFSA.

EFSA spune că păsările ar trebui să aibă acces la verande acoperite

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară mai susţine că păsările ar trebui să aibă acces la „verande acoperite” pentru a putea căuta hrană în timpul zilei.

Totuși, această recomandare ar putea să fie dificil de respectat în condiţiile în care Europa se confruntă cu o pandemie fără precedent de gripă aviară, care a ucis zeci de milioane de păsări şi a obligat ţinerea păsărilor în spaţii închise în unele ţări, notează bloomberg.com

Găinile ouătoare au fost afectate în mod special, ceea ce a dus la explozia preţului ouălor în magazine.

Comisia Europeană, executivul comunitar, a comandat aceste studii şi intenţionează să revizuiască legislaţia UE în domeniul bunăstării animalelor, în conformitate cu cele mai noi date ştiinţifice, până la finele acestui an.

Ce impact a avut focarul de gripă aviară descoperit la sfârșitul lunii ianuarie asupra pieții de carne și de ouă?

Piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum nu va avea de suferit ca urmare a focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii ianuarie, iar produsele avicole livrate din fermele de creştere a păsărilor şi industria de procesare sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii publice, susţin reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

„UCPR, prin Consiliul Director, asigură consumatorii că prin acţiunea de stingere a focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii trecute şi limitarea răspândirii virusului, piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum nu va avea de suferit.

Produsele avicole livrate din fermele de creştere a păsărilor şi industria de procesare din ţara noastră sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii publice, virusul H5N1 izolat fiind un virus înalt patogen pentru păsări, dar cu risc aproape de zero în ceea ce priveşte sănătatea publică”, se menţionează într-un comunicat al UCPR.