Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase (INBI) „Matei Balş” din Capitală, Cătălin Apostolescu, a vorbit despre certificatul electronic COVID și importanța acestuia, în contextul în care mulți specialiști consideră că ar fi de mare ajutor.
„Certificatul COVID este un instrument foarte util pentru a motiva populația să se vaccineze. Scopul nostru este să vaccinăm un procent cât mai mare din populație. În felul acesta putem opri circulația virusului sau măcar putem spera că vom avea doar forme ușoare, care să nu pună viața în pericol. De aceea noi, medicii, resimțim nevoia acestui instrument”, a declarat Cătălin Apostolescu.
Rafila, despre certificatul electronic și un eventual lockdown
La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat dacă lipsa certificatului electronic de COVID ar putea să ne ducă la un lockdown sau la închiderea școlilor.
„O să discutăm. Nu aş vrea să fac acum aprecieri de acest gen, eu sunt un susținător al menținerii școlilor deschise. Vedeți că sunt și țări care în momentul de față au o incidență înaltă a acestei infecții și mențin școlile deschise. Totdeauna trebuie să pui în balanță impactul asupra sănătății publice, al deschiderii școlilor apropo de transmisibilitate, dar și impactul asupra sănătății copiilor. Să nu uităm că sănătatea copiilor, a acestei generații este responsabilitatea noastră, în egală măsură cum este sau poate chiar mai mare decât este legată de impactul asupra sănătății publice. Una este să închizi școlile pentru perioade scurte de timp, altceva e să le ții luni de zile închise și să afectezi nu numai procesul de învățământ, așa cum spuneam, ci și sănătatea copiilor, modul în care ei se dezvoltă din punct de vedere psihic, din punct de vedere fizic.
Consecințele închiderii pe durate lungi și, din păcate, am trăit acest scenariu în România, s-ar putea să se facă resimțite timp de ani de zile. O să discutăm cu toți colegii din zona de sănătate, din zona de educație, încât să putem lua decizii echilibrate. Noi de asta ne dorim şi apelul pe care l-a făcut și domnul doctor Apostolescu să facem un efort comun, efortul comun se va traduce prin încetinirea transmiterii, prin posibilitatea sistemului de sănătate de a prelua cazurile și prin funcționarea, cred că ăsta este un lucru extrem de important, prin funcționarea cât mai aproape de normal a întregii societăți, inclusiv a activității din școli”, a declarat Alexandru Rafila.