Când va fi adoptat certificatul verde? S-ar putea întâmpla până la finalul anului, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului

Astfel, Nicolae Ciucă este așteptat miercuri, 22 decembrie, să vină în Parlament, pentru dezbaterea proiectului bugetului de stat pe 2022. În urma discuţiilor din coaliţia de guvernare, a reieşit că certificatul verde ar putea fi adoptat prin dezbatere în Parlament, în cele două Camere, deoarece premierul nu este de acord cu varianta asumării răspunderii Guvernului în Parlament, scrie news.ro

Liderii coaliţiei au convenit că vor mai avea o discuţie, la Parlament, cu premierul, şi vor lua decizia privind forma prin care se va adopta certificatul verde, proiect de lege sau asumarea răspunderii Guvernului.

Certificatul verde ar urma să fie adoptat într-o sesiune extraordinară

În urma discuţiilor din coaliţie de la ora 14:00, certificatul verde ar urma să fie adoptat într-o sesiune extraordinară, până la finalul acestui an. S-a stabilit că este nevoie şi de o modificare, în sensul în care acest certificat nu poate fi impus parlamentarilor, deoarece ar putea fi o prevedere neconstituţională, în contextul în care mandatul dat de alegători aleşilor să îi reprezinte în Parlament, potrivit sursei menționate.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este aşteptat astăzi să anunţe forma finală a proiectului.

Informațiile transmise anterior de Nicolae Ciucă

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, în urma discuțiilor de la Bruxelles, că valul 5 al pandemiei de coronavirus ar ajunge în România în aproximativ 3 săptămâni. De asemenea, șeful Executivului spune că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a precizat că principala așteptare pe care o are din partea României este ca țara să fie pregătită serios pentru valul care urmează.

„Mesajul şi esența discuțiilor pe care le-am avut cu doamna președinte Von der Leyen au vizat elementele legate de criza COVID. Este cu adevărat o preocupare majoră vizavi de modul în care fiecare stat membru și Uniunea în ansamblu sunt în măsură să gestioneze pandemia de COVID-19.

De asemenea, am discutat impactul pe care noul val al variantei Omicron îl are deja într-o serie din țările Europei, primind un semnal că trebuie să fim cu adevărat pregătiți pentru ceea ce înseamnă impactul pe care acesta îl va avea și la nivelul țării noastre, discutându-se și despre un interval de timp, probabil nu mai mare de trei săptămâni, în care el va fi prezent și în zona țării noastre. Ca atare, principalul subiect de discuție a fost legat de modul în care noi suntem pregătiți să gestionăm cel de-al cincilea val”, a spus șeful Guvernului.