Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf Spiridon”, Diana Cimpoieşu, a informat, sâmbătă, că actriţa Draga Olteanu Matei, internată la ATI în unitatea medicală, nu are COVID-19.
„Testul COVID al pacientei de la Neamţ este negativ”, a afirmat Cimpoieşu.
”Actriţa a comunicat cu echipa medicală”
Vineri seara, Draga Olteanu Matei a fost transferată de la Spitalul din Piatra Neamţ la UPU al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, din cauza unei hemoragii digestive superioare.
Aflată în stare gravă, actriţa a comunicat cu echipa medicală, a dat date despre istoricul medical, despre tratamentul pe care îl urmează, apoi a fost supusă unor investigaţii medicale.
După ce a fost stabilizată, Draga Olteanu Matei a fost sedată şi internată la terapia intensivă pentru Clinica de Gastroenterologie şi Hematologie a unităţii medicale.
”Ceea ce contează este terapia de urgenţă”
Potrivit medicului, cea mai probabilă cauză a hemoragiei digestive este tratamentul anticoagulant pe care artista îl ia de mai multă vreme din cauza unei afecţiuni cardiovasculare.
În vârstă de 87 de ani, Draga Olteanu Matei are afecţiuni cronice cardiovasculare şi endocrine, a precizat Diana Cimpoieşu.
”S-a luat un test aşa cum se procedează pentru toţi pacienţii care se internează în orice clinică a spitalului. Ceea ce contează este terapia de urgenţă, în acest caz transfuzia de sânge, tot tratamentul pentru o hemoragie digestivă superioară.
”Orele şi zilele următoare sunt foarte importante”
Nu erau semne care să ne ducă cu gândul la o infecţie SARS-CoV2. Se face intervenţia chirurgicală, intervenţia endoscopie, orice intervenţie are nevoie pacientul dar, evident, cu precauţie până la venirea rezultatelor testului”, a explicat Diana Cimpoeşu.
Conform acesteia, în următoarele ore şi zile este importantă evoluţia stării de sănătate a actriţei.
”Ţinând cont că e pacient vârstnic, cu afecţiuni cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, orele şi zilele următoare sunt foarte importante.
”Este monitorizată în fiecare minut”
E foarte important ca pacientul să beneficieze de tot ceea ce înseamnă terapie, oxigen, sânge, intervenţie endoscopică. Toate se fac într-o stare specială, aşa cum sunt toţi pacienţii în terapie intensivă.
Pentru toţi pacienţii care ajung în şoc hemoragic este la fel de serioasă intervenţia. Nu a fost diferită în cazul acestei paciente. Este monitorizată în fiecare minut.
Nu s-a pus deocamdată problema unei intervenţii chirurgicale. S-a făcut o intervenţie endoscopică din cadrul Specialităţii de Gastroenterologie şi Hepatologie”, a adăugat medicul.