Judecătoria din Blagoevgrad a decis sâmbătă extrădarea Elenei Udrea în România, potrivit Aleph News. Decizia de extrădare a fost luată de Judecătoria din Blagoevgrad în baza mandatului european de arestare.

Elena Udrea a decis să facă apel la Curtea de Apel din Sofia. Data apelului a fost stabilită pentru 14 aprilie. De asemenea, fostul ministru român a depus la instanța din Blagoevgrad și o cerere de azil politic în Grecia, transmite Mediafax.

Inițial, judecătorii din Blagoevgrad amânaseră vineri discutarea cazului fostului ministru, pentru că nu au avut în sală un translator autorizat.

Condamnată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție

Elena Udrea a fost condamnată joi la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție și este definitivă.

După pronunțarea deciziei, polițiștii nu au găsit-o pe Elena Udrea la domiciliu pentru a pune în executare mandatul de arestare. Ca urmare, autoritățile române au început procedurile și Udrea a fost dată în urmărire generală.

Ulterior, ea a fost depistată pe teritoriul Bulgariei aproape de granița cu Grecia unde a fost reținută. Poliţia bulgară a fost informată că Udrea a comis infracţiuni în timpul mandatului său de ministru, între 2009 şi 2012, obţinând mită de peste 12 milioane de lei româneşti şi 1,1 milioane de euro de la mai multe companii.

Elena Udrea nu avea restricția de a pleca din țară

Plecarea Elenei Udrea a fost însă legală, întrucât nu i s-au impus restricţii de circulaţie în timp ce Curtea Supremă îşi pregătea hotărârea.

Amintim că, în 2018, Udrea a fugit în Costa Rica, înainte de a fi găsită de Interpol şi extrădată în România un an mai târziu. La întoarcere, ea nu a fost încarcerată, dar a fost obligată să plătească 8,1 milioane de lei (3,27 milioane de dolari) drept despăgubiri către trezorerie.