Anunț de ULTIMĂ ORĂ despre factura la curentul electric

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis suspendarea, în trimestrul trei, a licitaţiilor pentru energia destinată consumatorilor casnici, întrucât există creşteri anormal de mari pe pieţele de energie, a declarat Emil Calotă, vicepreşedintele instituţiei.

Oficialul ANRE a fost întrebat care au fost argumentele care au stat la baza deciziei ANRE de a scumpi energia cu până la 8% de la 1 iulie, pentru consumatorii casnici. "Situaţia din ianuarie-februarie anul acesta rămâne inedită pentru noi, pentru reglementator, dar şi pentru principalii operatori din piaţă. Sunt încă efecte ale căror cauze nu sunt în totalitate depistate. Am luat în urmă cu două săptămâni decizia excepţională de a suspenda, timp de un trimestru, licitaţia pentru energia destinată consumatorului casnic, acea piaţă pentru serviciul universal, pentru că, pe de o parte nu aveam condiţiile tehnice necesare pentru ca licitaţia să aibă loc şi, pe de altă parte, pentru că simţeam evoluţii ale preţurilor în pieţele de energie şi în special în piaţa zilei următoare (PZU) creşteri anormal de mari", a explicat Calotă.

Oficialul ANRE a arătat că această decizie a fost luată pentru a preveni o creştere puternică a facturii consumatorilor. "Atunci, ca să prevenim un impact puternic în factura consumatorului beneficiar al serviciului universal, am luat această măsură excepţională de a suspenda pentru un trimestru licitaţia şi pentru a pregăti mai bine făcând modificări, adaptări şi elemente de securizare din punct de vedere al evoluţiei preţului pentru consumatorii beneficiari de serviciul universal. Oricum, ceea ce cred că trebuie subliniat este că, la situaţii excepţionale trebuie să luăm decizii excepţionale", a continuat vicepreşedintele autorităţii.

El a subliniat că există premise ca, în trimestrul patru, preţurile să scadă.

"Licitaţia pe trimestrul trei şi reluarea ei după pregătirea mult mai bine a documentelor şi a cadrului de reglementare, până la 10 august, se va face în trimestrul patru, când avem premise de a fi optimişti pentru o scădere a preţurilor şi, implicit, o regularizare pe care o vom face pentru trimestrul patru. Deci acum, per total, este o creştere, dar suntem optimişti că ea va fi regularizată la începutul trimestrului patru", a susţinut Calotă. Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creşte cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei de joi a Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), au declarat reprezentanţii instituţiei. De la 1 iulie, preţul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din preţul total, şi dintr-o componentă care reflectă preţul din piaţa liberă, care are o pondere de 90%. Potrivit unui comunicat al ANRE, remis vineri, componenta reglementată (10%) va scădea cu 5,16% iar cea de piaţă liberă (90%) va urca cu 8,53%. Reprezentanţii instituţiei au precizat că acest lucru va duce la o scumpire în medie de până la 8%. Pe lângă preţul propriu-zis al energiei, în factura finală mai există şi alte costuri, precum tariful de rezervare, contribuţia cu certificatele verzi, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, acciza.

"În domeniul energiei electrice, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienţilor casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 şi până la sfârşitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienţii casnici. Avizarea tarifelor de tip Componentă piaţă concurenţială (CPC), cu modificări faţă de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienţilor finali casnici şi noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienţilor casnici şi este achiziţionată de FUI exclusiv din piaţa concurenţială, unde preţul energiei electrice a înregistrat o creştere cu 24% faţă de trimestrul II. În aceste condiţii, deşi FUI au propus creşteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităţilor şi tendinţelor din piaţă, ANRE a considerat justificată o creştere medie la nivel naţional a tarifelor de tip CPC de 8,53%", se precizează în comunicatul ANRE.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, anunţa, în luna februarie a acestui an, că preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preţurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie. "Preţul la energie electrică se recalculează la fiecare şase luni, iar următoarea recalculare va fi la 1 iulie. Considerăm că preţul ori va rămâne la acelaşi nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% în plus", a spus Havrileţ în 15 februarie. Pe parcursul lunii ianuarie, preţurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu faţă de cel din primele zile ale anului. Agerpres