Procurorii vor merge acasă la Ion Iliescu
Procurorii care anchetează dosarul Mineriadei vor merge la ora 14.00 la vila lui Ion Iliescu din București. Aceștia îl vor anunța că a reînceput urmărirea sa penală în această anchetă și vor încerca să obțină o declarație.
Ion Iliescu nu a dorit să fie audiat nici în dosarul Revoluției, nici în dosarul Mineriadei. Procurorii au încercat să obțină declarații de la el fie atunci când l-au citat la Parchet, fie atunci când au mers la el acasă.
În dosarul Mineriadei este audiat miercuri Petre Roman, care este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității. Fostul premier a declarat la sosirea la Parchetul General că învinuirea este „profund nedreaptă” și că „ce s-a întâmplat a fost cu implicarea evidentă a fostei Securități”.
Trebuie refăcută ancheta în dosarul Mineriadei
Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanță. Inițial, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității, alături de fostul premier Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu.
Însă, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei.
Judecătorii au hotărât atunci anularea tuturor probelor adunate de procurori, constatând că rechizitoriul fusese întocmit ilegal.
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu s-au prezentat la Parchetul general
Petre Roman, fost prim-ministru al României, precum și fostul vicepremier, Gelu Voican Voiculescu, s-a prezentat miercuri la Parchetul General pentru a răspunde acuzațiilor legate de implicarea sa în aducerea minerilor la București în perioada 13-15 iunie 1990. Acesta a subliniat că nu există dovezi care să demonstreze vreo legătură între el și acest incident, declarând că acuzațiile sunt profund nedrepte.
În cadrul audierii, fostul premier a explicat că nu avea niciun motiv să organizeze represiunea din acea perioadă.
Petre Roman a susținut că acuzațiile care i se aduc sunt nefondate și a detaliat circumstanțele politice care caracterizau acea perioadă.
„Această în învinuire este profund nedreaptă şi am să vă expun de ce. Ce interes aveam eu, mai mult decât atât, cum aş fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri camarazi de-ai mei ucişi de gloanţele trase la ordinul lui Ceauşescu.
Angajez România pe drumul spre Uniunea Europeană, spre NATO. Această angajare am făcut-o, ca să spun aşa categoric şi fără niciun fel de îndoială şi ezitare. Deci cum aş fi putut eu, ce interes aveam ca să organizez, să fac un complot, o represiune împotriva cui? Împotriva unor oameni care, constatarea evidentă este că de două luni blocau traficul în Piaţa Universităţii, dar, încă o dată, eu eram cel venit de pe baricadele libertăţii şi democraţiei”, a declarat el.
Mai multe puteți citi aici.