Informația momentului despre Ion Iliescu! Curtea de Apel București a stabilit primul termen în procesul dintre fostul președinte al României și Guvern. Acesta din urmă dorește să îi retragă lui Ion Iliescu titlul de luptător în Revoluția din 1989.
În cursul zilei de luni, 3 aprilie, Curtea de Apel București a anunțat că primul termen din procesul prin care Guvernul dorește să îi retragă lui Ion Iliescu titlul de luptător al Revoluției va fi pe data de 24 aprilie.
În iulie 2022, guvernul a început procesul de revocare a desemnării lui Ion Iliescu drept „luptător cu merite deosebite în revoluția anticomunistă din 1989”. Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist, o agenție guvernamentală responsabilă în acest sens, a inițiat procedura de retragere a titlului de luptător al fostului președinte Ion Iliescu.
La 31 mai 2022, comisia din cadrul Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist a luat decizia de a întreprinde această acțiune.
Pentru a-i retrage titlul lui Ion Iliescu, instituția guvernamentală condusă de Irina Leulescu trebuie să urmeze o acțiune în justiție, deoarece doar o instanță poate decide revocarea desemnării. Instituția încearcă să îi retragă titlul deoarece Ion Iliescu a ocupat funcții de rang înalt în aparatul de stat comunist, iar conform Legii 341/2004, astfel de funcții descalifică persoanele să primească acest statut.
Amintim că Ion Iliescu a fost membru al comitetului central al Partidului Comunist Român (PCR) și a fost șeful Uniunii Tineretului Comunist (UTC).
Ion Iliescu a fost cel mai controversat președinte al României
Cu ajutorul generalului Stănculescu și al altora, a înființat Frontul Salvării Naționale în timpul Revoluției din 1989, care l-a ajutat să urce la putere. A devenit liderul incontestabil al FSN și a guvernat din umbră până în 1992.
După ce FSN a preluat controlul la sfârșitul anului 1989, a înființat un guvern temporar condus de Petre Roman și l-a numit pe Ion Iliescu președinte interimar. FSN a trecut la statutul de partid politic în ianuarie 1990, pentru a scăpa de imaginea sa anterioară de „struțo-cămilă”.
Având în vedere că mulți membri FSN aveau legături cu fostul regim comunist, au apărut proteste împotriva FSN, cu sprijinul partidelor PNL și PNȚCD. Ca răspuns, Ion Iliescu a făcut apel la „clasele muncitoare” să reziste „forțelor fasciste” care încercau să destabilizeze națiunea, ceea ce a dus la prima Mineriadă. Aceasta a implicat minerii din Valea Jiului, conduși de Miron Cozma, care au sosit la București pentru a înăbuși tulburările.
Fostul președinte a fost pus sub urmărire penală în acest dosar în anul 2009.